úterý 7. září 2010

Jak vyléčit akné (demodex)

(poslední úprava 1. května 2016; Pozn.: jelikož velmi hodně cestuji, nedaří se mi udržovat léčbu ani stránku zdaleka tak, jak bych rád. V rámci možností se snažím o maximum.)

Na těchto stránkách nenabízím, neprodávám jakýkoli produkt, ani konkrétní produkt nepropaguji. Tyto stránky vznikly výhradně s úmyslem pomoci, anglická verze zde.

Obsah:
  1. Anamnéza
  2. MSM/DMSO
  3. Demodex
  4. Látky pro zničení demodexu
  5. Domácí příprava léků
  6. Průběh léčby
  7. Přehled jednotlivých látek proti demodexu
  8. Skutečná příčina přítomnosti demodexu
  9. Proč vám doktor nepomůže

1. Anamnéza
S akné mám bohužel mnohaleté zkušenosti. Při dospívání jsem jej neznal a našlo si mne až po vysoké škole, trvalo zhruba 10 let. Zprvu jsem pravidelně navštěvoval kožního specialistu po dobu asi 5 let, přičemž jsem jich vystřídal několik. Dostal jsem postupně desítky léků, které stály desítky tisíc korun. Dnes si pamatuji již jen zlomek, namátkou: Zineryt, Eryfluid, Eclaran, Locacid, Roaccutane, Clotrimazol, Canesten, Skinoren, Aknefug, antibiotika tablety. Vybavuji si i další, ale nevzpomínám si názvy a na spoustu jsem určitě zapomněl. Objektivní zlepšení přinesl pouze Roaccutane, z čehož si zároveň můžete udělat obrázek, že jsem netrpěl mírnou formou akné. Roaccutane je mimochodem velmi drahý lék, po čase se mi akné na některá místa vrátilo, především na obličej a zřejmě i ve vytrvalejší formě.

Dalších 5 let jsem doktory téměř nenavštěvoval, protože jsem se dobral poznání, že s jejich léky stejně nikam nedojdu. Začal jsem zkoušet alternativní léčbu, tj. např. bylinky (aloe vera, ostropestřec, máta, heřmánek, kořen lopuchu, psylium, ad.), B komplex, pivovarské kvasnice, lecitin, vitamín C, tzv. liver flush (neznám český název, snad vyprázdnění jater), oil pulling, klystýr, různé diety, atd., atd. Byla toho velká spousta. Některé z těchto metod přinesly mírné zlepšení.

V posledních letech jsem bojoval s akné hlavně v obličeji, včetně cyst. Převážně v trojúhelníku od nosu po bradu, na krku a zhruba kolem obočí.

2. MSM/DMSO
Před více než rokem jsem si obstaral MSM po přečtení tohoto článku. Již dříve jsem vyčetl, že některé oběti udávají úlevu příznaků po masce z acylpyrinu (aspirinu). Tu jsem nikdy nezkoušel, ale podle odkazu jsem si připravoval roztok vody s MSM a acylpyrinem velmi zhruba v poměru 70:30:1 (téměř nasycený roztok). MSM a DMSO jsou podobné látky, ale mnohem vhodnější DMSO je hůře sehnatelný. Mezitím jsem si koupil niacinamid (též kyselina nikotinová, niacin, nicotinamid, vitamín B3) a nahrazoval jím v roztoku acylpyrin, protože obě látky jsou známy schopností zklidnit podráždění. Aplikoval jsem 2x až 3x denně a v řádu týdnů až měsíců jsem objektivně pozoroval zlepšení a z některých míst akné ustoupilo, což byl po letech úspěch. Niacinamid jsem užíval i vnitřně, protože někteří jím akné vyléčili.

3. Demodex
MSM/DMSO a acylpyrin (rovněž zelený čaj) mají schopnost uklidnit podrážděnou/zarudlou kůži, čímž výrazně zrychlují zhojování. Zintenzivnil jsem bádání a posunul se s léčbou mnohem dál. Dopátral jsem se informace, že téměř ve všech případech je akné a akné růžovka způsobeno přemnožením drobného roztoče demodexu. Jeho příbuzní způsobují např. svrab u psů. Na člověku většinou parazitují dva druhy, jeden přebývá v mazových a druhý v potních žlázách v kůži. Pouhým okem nejsou vidět, jsou průsvitní, snad spatřitelní při zvětšení velmi silným zvětšovacím sklem (10x a více). Při denním světle se obvykle nepohybují. Důsledkem jejich pohybu může být hemžení, šimrání, někdy i drobné píchání či až pocit provrtávání kůže. Mohou způsobovat vypadávání obočí, řas a vlasů a různé kožní nemoci, zdaleka nemusí jít výhradně o akné či růžovku (rosaceu).

Demodex podle zdroje http://coo.fieldofscience.com/2008/04/your-little-friends-that-are-with-you.html
Demodex pod mikroskopem. Vlevo nahoře celý roztoč, vpravo jsou tři zabydleni ve vlasovém váčku. Způsobují i nemoc na očním víčku (obr. dole). Pouhým okem je neuvidíte. Zdroje: coo.fieldofscience.com, www.optometric.com.

Demodex podle zdroje http://www.optometric.com/article.aspx?article=102974

Demodex podle zdroje http://www.sciencephoto.com/media/89911/enlarge
Obrázek nahoře ilustruje, že vymýtit demodex konvenčními prostředky patrně nebude otázkou dnů, jako spíše měsíců. Parazitů je těžké se zbavit, právě proto, že jsou to paraziti. Studie dokládá, že usmrtit demodex je obtížné dokonce i in vitro.

Kůže se skládá z několika vrstev: podle místa na těle vnější vrstva epidermis je tloušťky až 1,5 mm, vnitřní vrstva dermis (kde jsou mazové a potní váčky či žlázy) další až 3 mm. To znamená, že demodex bydlí běžně až do hloubky 4,5 mm pod povrchem kůže. Někdy demodex opouští žlázy a vydává se na dobrodružství různě po těle, např. do podkožního tuku, do interních orgánů či lymfatického systému.

4. Látky pro zničení demodexu
Zprvu jsem informaci o demodexu ignoroval coby báchorku, ale později jsem na demodex narazil znovu, kdy jsem zároveň zaznamenal údaj, že jej hubí síra. To mě zaujalo, neboť MSM/DMSO jsou látky bohaté na síru. Dále jsem vypátral, že k zničení demodexu se používá běžně borax (tetraboritan sodný, nejsnadněji dostupný nejspíš jako dekahydrát), účinný je i niacinamid (či kyselina nikotinová). Najednou do sebe začaly jednotlivé fragmenty shromážděných informací zapadat.

MSM/DMSO má zároveň tu vlastnost, že slouží jako penetrant a nosič při prostupu kůží. To znamená, že penetrant zlepšuje prostupnost buňkami a lze za jeho pomocí vpravit do kůže účinné látky jako niacinamid, borax či kyselinu acetylsalicylovou (acylpyrin). Budete-li používat DMSO, mírně jej nařeďte na 80 % či méně, jinak údajně může způsobit puchýř/podráždění. Dalšími používanými penetranty jsou jablečný ocet (apple cider vinegar, ACV; pozor ředit: pro aplikace na obličej používat v jedno- až dvouprocentní koncentraci), peroxid vodíku (pozor ředit: na kůži v koncentraci asi 1 %). Další z látek, která je bohatá na síru a zároveň jsou popsány její prospěšné účinky na kůži je epsomská sůl (epsom salt, síran hořečnatý) a také mýdlo s ichtamolem (tar soap) či lépe mýdlo se sírou. Snadno dostupným penetrantem na olejové bázi (pro olejové substance) by měl být jojobový olej (jojoba oil) či sádlo.

5. Domácí příprava léků
Neumývám, nechávám vstřebat:
  1. Voda + epsomská sůl + MSM + niacinamid/acylpyrin + borax: zhruba v poměru 65:20:15:1:2 (bez niacinamidu pro získání roztoku výrazně zklidňujícího podrážděnou pokožku). Preferováno by mělo být DMSO místo MSM.
  2. Roztok boraxu + mýdlo se sírou (příp. ichtamolem) + krém se zinkem. Nejdříve nanesu krém, pak ho rozetřu mýdlem a roztokem boraxu. Vytvoří se vrstva, která penetruje a po zaschnutí není viditelná.
  3. Zelený čaj + acylpirin (zhruba 100:1)
  4. Cold krém, jemuž je věnován samostatný článek.
  5. Na vlasy: mýdlo se sírou + roztok boraxu.

Budete-li zkoušet jakýkoli roztok, tak pro jistotu nejdříve mimo obličej. V první kombinaci ladím množství tak, aby byl roztok nasycen nebo téměř nasycen (jinými slovy: další krystaly se už nerozpouštějí). Roztok 1 připravuji vždy čerstvý, jelikož netuším, nakolik jsou stabilní. Druhý recept je účinnější a silnější a vede rychle ke zbavení mastnoty; první recept je spíše udržovací a na držení demodexu pod kontrolou a zlepšuje hojení. Mějte na paměti, že cílem není pokožku přesušit! Pozn.: peroxid má sice bezprostředně pěkný vliv na vzhled kůže, ale je to silné oxidační činidlo a kůži nadměrně opotřebovává: rozhodnete-li se jej používat, pak v takové koncentraci, aby výsledný roztok obsahoval peroxid asi z 1 až 2 %.

6. Průběh léčby
Pokud bych měl hodnotit účinky popsané léčby shrnuté výše v bodu 1, po zhruba měsíci se mi podařilo redukovat akné na 20 %, což je výsledek naprosto mimo očekávání a srovnatelný pouze s Roaccutane. Zpočátku kůže přechodně zhrubla od boraxu. Původně velmi mastná kůže již není mastná. Mám podezření, že mastná kůže je důsledkem existence demodexu, čili symptomem (a zároveň zesilující zpětnou vazbou). Nikoli příčinou, jak nám opakují lékaři.

Jelikož i přes popisované zlepšení ani po mnoha měsících jsem nemohl tvrdit, že jsem vyléčen, opustil jsem léčbu dle 1 a zavedl jsem léčbu dle bodu 2, nyní jsou to asi 3 měsíce. Ukázalo se, že jde o mnohem účinnější metodu: v obličeji dochází k dalšímu zlepšování. Ne, že by akné zmizelo, ale místa, kde přetrvává, se pomalu zmenšují, výskytů ubývá a akné se přemístilo na nová, neléčená místa. Konkrétně na ramena a na záda. To mě utvrdilo ve správnosti postupu. Po umytí hlavy aplikuji na vlasy roztok 5, aby zde demodex nenašel nové útočiště.

Poslední 2 až 3 měsíce jsem tedy aplikoval lék 2 i na záda a dochází ke zřetelnému zlepšování. Demodex zřejmě nemá kam ustoupit a buď houfně umírá, nebo hledá nová místa, což usuzuji z toho, že se zmírňováním akné na ramenou a zádech někdy sleduji i oteklé mízní uzliny v podpaží. Nevýhodou je, že soustavným používáním mýdla dochází k vysušování pokožky, což je velmi nežádoucí zvláště v obličeji. Proto jsem zavedl cold krém proti akné, uvedený výše pod bodem 3.

Nepočítejte s tím, že se akné zbavíte za týden, či za měsíc. Někteří léčení výslovně udávají, že zpočátku (až po několik měsíců) docházelo ke zhoršení projevů akné (breakout) s nasazením léčby jako důsledek úhynu větších množství demodexů v kůži, potažmo množení s nimi asociovaných bakterií a že je to nezbytná fáze, kterou je potřeba projít. Sám jsem toto nepozoroval, ale nemohu tvrdit, že šlo výhradně o zlepšování. V případě, že dojde k eskalaci projevů, je možné léčbu vést méně intenzivně, ale je potřeba ji nepřerušovat. Zhoršení je příznakem, že léčba pracuje. Dalším příznakem úspěchu léčby je to, že se akné přesune na nová místa: demodex ustupuje z míst, kde je pod útokem.

Zde je krátká fotodokumentace průběhu prvního měsíce léčby pomocí roztoků s MSM. První obrázek pochází již z doby, kdy se akné zlepšilo hlavně díky MSM/acylpyrinu/nicotinamidu a starší snímky nemám. Jsou vidět rudé ostrůvky na kůži, dříve byla kůže zarudlá přes většinu postižené oblasti.

9. 8. 2010
18. 8. 2010
5. 9. 2010
7. 9. 2010

Léčbu je potřeba udržovat i několik měsíců po odeznění příznaků, protože demodex se z nakladených vajíček může objevit zpět. Trvá 3 až 5 dnů, než se z nakladených vajíček vylíhne a další týden trvá, než demodex dospěje a může se pářit. Celkový život několik týdnů. Jelikož demodexové jsou přes den zalezlí ve svých domovech a lezou ven až v noci, je těžší je za denního světla spolehlivě zasáhnout a musíme spoléhat na schopnosti penetrantu. Bez penetrantu zůstane aktivní látka na povrchu kůže nebo v její vrchní vrstvě a demodex se vám vysměje.

7. Přehled jednotlivých látek proti demodexu
Důležité informace jsou v textu výše, výčet slouží pro doplnění:
  • 50% až 100% tea tree oil (TTO) likviduje demodex během několika minut, ale je velmi agresivní zvláště pro kůži na obličeji, proto jej používejte opatrně. Nesmí se dostat blízko očí, poškozuje rohovku. Obdobný účinek mají další esenciální oleje: metyl salicilát (wintergreen), mentol, eukalyptový olej, kafr. Tyto možná můžete zakoupit jako ulevovače od bolesti. Nejlepší se mi jeví aplikovat na mokrou pleť a poté přikrýt.

  • Zelený čaj obsahuje antioxydanty, které přinesou podrážděné pokožce zklidnění. Používání čaje vede ke zmenšení produkce kožního mazu. Silný čaj připravte převařením listů. Můžete louhovat i ve studené vodě po dobu několika hodin. Nepořizujte parfémované čaje či čaje bez kofeinu; každé zpracování v průběhu výroby vede ke snížení požadovaných účinků. Antioxydanty v zeleném čaji nejsou stabilní (po několika hodinách změní barvu na hnědou) a jsou velmi nestabilní mimo roztok; používejte čerstvý čaj. Míchejte s acylpirinem, který je přínosný rovněž a navíc vytvoří kyselé prostředí, čímž zlepší stabilitu polyfenolů.

  • Z dalších přípravků, které jsem osobně nezkoušel, ale podle referencí je to patrně zdaleka nejúčinnější přípravek proti demodexu vůbec: ivermectin. Mělo by se jednat o orální podávání, avšak to asi v ČR neseženete (jaká náhoda). U veterináře lze obstarat balení ve formě olejové substance pro externí použití k léčení psů/koček, nejmenší stojí asi 400 Kč. Dále u veterináře nebo na inzerát můžete koupit pastu pro koně k vnitřnímu užití (1,87%). Zajímejte se i o případné ostatní účinné látky v pastě. Velikost dávky je uvedena na tubě, max. 1x až 2x týdně po dobu několika týdnů, nikoli trvale. Lék je velmi účinný, což napovídá, že je také toxický.

  • Olej z rakytníku řešetlákového (sea-buckthorn oil, SBT oil).

  • Pro demodex je toxický oxid zinečnatý (zinek, ZnO, zinc oxide). Obsahuje jej spousta levných krémů pro děti proti opruzeninám. Obsah ZnO bývá 15 až 25 %. Levněji se dá koupit zinková mast vyrobená lékárnou.

  • Zklidňující účinky na kůži mají všechny části nimbového stromu (neem tree), např. kůra, listy (dle mých zkušeností jen čerstvé). K léčbě lze použít olej ze stromu (neem tree oil): v prodeji rovněž ve formě mýdla. Olej zapáchá podobně jako česnek či cibule.

  • Nepijte roztok boraxu, pokud opravdu dobře nevíte, co děláte. Některé návody doporučují pít roztok boraxu s tím, že bór putuje krevním oběhem a dostane se k demodexu zevnitř. Ačkoli užívání malých dávek je neškodné či prospěšné, jejich překročení může způsobit mj. až nevratné poškození ledvin či neplodnost. Hranice neškodnosti je individuální, při dlouhodobém požívání orientačně okolo 1 g boraxu denně.

  • Pokud vám nezáleží tolik na koruně, můžete pro své dobro užívat vnitřně MSM (500 až 5000 mg denně) či niacinamid (100 až 1000 mg denně). Některé druhy/deriváty vitamínu B3 mohou způsobovat přechodné návaly horka v kůži (niacin flush) a z toho důvodu je dobré začít na menších dávkách; mnoho lidí se zbavilo akné jen samotným užíváním tohoto vitamínu. Můžete požívat i epsomskou sůl, ale nejsem si jist, zda s nějakým přínosem.

  • Z dalších doplňků doporučuji přírodní vitamín A v množství 3 až 20 tisíc jednotek denně (Roacuttane je derivát vitamínu A). Vitamín A je snad jediný vitamín, jenž je ve větších dávkách toxický. Má schopnost se v těle akumulovat a tak jeho příjem se projevuje se setrvačností několika dnů. Získáte-li velmi suchou kůži/rty/oči, tak jste už překročili rozumné dávkování.

  • Vitamín E se většinou prodává syntetický (dl-alfa tokoferol), který nemá valný efekt. Hledejte pouze vitamín E získaný z přírodních zdrojů (d-alfa tokoferol) v množství 100 až 500 mg obden.

  • Co se týče vitamínu C, v minulosti jsem bral velké dávky, ale nevěřím, že syntetický vitamín C je něco platný, nenašel jsem nezávislou studii, která by to potvrdila, ani jsem sám nevysledoval objektivní účinky. Studie spíše potvrzují, že účinky syntetického vitamínu C jsou na úrovni placebo efektu.

8. Skutečná příčina přítomnosti demodexu
Chtěl bych zmínit, že popisovaná léčba nepodchycuje skutečnou příčinu, kterou bývá velmi obtížné najít. Pořád zůstává otázkou, proč si tělo samo neporadí s parazitem demodexem nebo čím mu vytváří vhodné prostředí. To má hlubší důvody v našem organismu, pravděpodobně v trávicím traktu nebo v játrech. Může jit o nedostatek spánku, H. pylori, nesnášenlivost lepku (gluten intolerance), alergie na potraviny, candidu, parazity (intestinal parasites), prosakující střevo (leaky gut), štítnou žlázu (jód, selen), hormony, ad. Většina nemocí pochází ze střev. Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů, mají spoustu funkcí, podílejí se na metabolismu, odbourávají toxiny i hormony a jsou tak součástí imunitního systému. Za nepříznivých okolností nemohou zvládat všechno a toxiny/hormony putují po těle a mj. prostupují póry kůže, což vytváří prostředí přející různým parazitům. Proto je tolik různorodých zpráv o způsobech, kterými se postižení vyléčili.

Přejděte na nízkoglykemickou stravu. Tzn.: omezte rychlé cukry (cukrovinky, cukry, bílá mouka, bílá a rozvařená rýže, brambory, pivo, softdrinky) a přidejte celozrnnou mouku, celozrnnou rýži, luštěniny, bílkoviny (maso, vajíčka), syrovou zeleninu a tuky. Obecně, čím více je potravina procesovaná, rozvařená, tím rychleji se ve střevech vstřebává a způsobuje výkyvy v hladině krevního cukru, se kterými se tělo obtížně vyrovnává.

Doporučuji alespoň jednou ročně si udělat liver flush i klystýr (enema). Teď se asi coby příslušník národu Švejků smějete, ale smysl poznáte, jakmile si ho provedete. Na úplně první klystýr použijte méně než půl litru vody, později můžete jít na 2 litry. Stačí k tomu láhev od minerálky, kousek hadice (vnější průměr ca 1 cm), hygiena (dezinfikovat hadici např. peroxidem vodíku). Teplotu neposuzujte rukou, ale jazykem. Teplota má být pro jazyk neutrální. Není to žádná věda, uvádím jen ilustrativně, kdo chce, sám si už někde najde co a jak.

Paraziti v našich střevech jsou mnohem obvyklejší, než bychom si obecně připustili. Za sebe mohu říct, že při snaze zbavit se potenciálních parazitů jsem našel v záchodě nejméně 2 zcela různé druhy. Kde bych si to dříve pomyslel. Paraziti jsou na samostatné povídání, ve stručnosti snad tolik: candida, různí červi (worms) a motolice (flukes) nám nejen berou živiny, ale také nám zanechávají své toxické výměšky, které tělo musí eliminovat. Tito paraziti mohou porušit stěnu střeva, takže pak prosakuje do našeho organismu něco, co nemá, což je další význačné zatížení imunitního systému. Tzn. zhruba odtud může pocházet prapříčina přemnožení demodexu. Obnovením stěny střeva lze někdy vyléčit alergie, alergie na potraviny nebo nesnášenlivost lepku. Příznakem systematické candidy jsou obvykle bílé plochy na jazyku. Pokud má jazyk jen povlak, který je intenzivnější směrem dozadu a s trochou snahy ho lze odstranit/redukovat např. kartáčkem, tak o candidu nejspíš nejde. Od některých parazitů vám může pomoci kefír z mléka. Tím nemám na mysli pasterované výrobky z obchodu, které jsou dodatečně o několik bakterií obohaceny. Kefír si můžete snadno vyrábět sami doma, seženete-li si kefírová zrna a syrové mléko z automatu (máte-li možnost, není podmínkou). Takový kefír obsahuje nesrovnatelně více hodných bakterií a hodných plísní, než to nej od Danone. Ponecháte-li ladem kefír několik dní při pokojové teplotě, bakterie zmetabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, kefír je kyselejší, ale tolerují jej i osoby alergické na mléčné výrobky.

9. Proč vám doktor nepomůže
Dnes mohu říci, že lituju, že jsem kdysi chodil za kožními lékaři a aplikoval jejich léky. Mnoho z těch krémů či mastí obsahuje silná oxidační činidla a uvolněné radikály opotřebovávají pokožku. Z hlavy mohu jmenovat např. Eclaran obsahující benzoylperoxid. Dostal jsem dokonce orálně antibiotika, což jsou léky, které akné mohou nepřímo způsobit.

Zřejmě se ptáte, proč, když je toto ta zázračná metoda na vyléčení akné, ji neradí doktoři. Medicínské studium je jedno z nejnáročnějších. Umím si představit, kolik toho musí student vstřebat a naučit se zpaměti. Jenže jak to je: studenti dostávají učebnice, učí se postupy, diagnostiky, léky, pojmy, atd. Učí se to, co se mají naučit. Farmaprůmysl je jedním z nejziskovějších vůbec. Aby ne, když např. u nás do zdravotnictví teče 20 % všech vybraných daní a kolik toho ještě lidé nakoupí sami. Patentované léky přinášejí miliardy, mnohdy nikoli díky tomu, že jsou tak skvělé, ale protože v rámci "bezplatného" zdravotnictví se rozhazují plnými hrstmi. Kolik z těch skvělých léků byste si nakoupili, pokud byste si je měli kupovat přímo za své?

Farmakoncerny vás nemají zájem vyléčit. Ale chtějí vás léčit, klidně i proti vaší vůli, dokud pojišťovna platí. Některé z jejich léků způsobují další nemoci nebo dokonce syndromy. Všimněte si, jaké léky mě zbavily akné: MSM, vitamín B3, borax, mýdlo s ichtamolem, peroxid vodíku, epsomská sůl. Všechny jsou to nepatentované, běžně dostupné a levné látky, které může vyrábět kdekdo. Vlastně to ani nejsou léky, na žádném z nich nemohou farmakoncerny zbohatnout. Přestože na východ od nás se akné úspěšně léčí eliminováním demodexu už přes 20 let, bude ještě několik let trvat, než lékaři u nás povedou tohoto tvora alespoň v patrnosti. Akné bývá z pohledu doktora pouze kosmetická záležitost, není pro něj dostatečně atraktivní a tak volí postup dle knihy.

Moderní medicína mnohdy selhává, nebo léčí za cenu obrovských nákladů pouhé příznaky. Přitom jsou zároveň známy alternativní způsoby léčby. Míra korupce ve zdravotnictví je naprosto nepředstavitelná. Jde o uzavřený kruh úzké skupiny lidí, kteří mají kontrolu nad tím, co se umožní publikovat ve vědeckých lékařských časopisech a co si budou lékaři myslet. Utekly ven např. zprávy o tom, kterak se rutinně falšovaly testy neúčinných léků, jen aby se mohly prodávat. A buďte si naprosto jisti, že co se můžeme dozvědět, je jen pouhá špička ledovce. V první řadě jde pouze o peníze. U lékařů samotných bych vinu nehledal, ti dělají co se naučili ve škole a v mnoha případech u nich funguje už autocenzura (mám teď na mysli např. vakcíny, které mají mezi mnoha lékaři odpor, ale veřejně si vystoupit netroufají, protože tím automaticky dávají v sázku vlastní kariéru).

Než jsem se dostal k informacím, které jsem shrnul v tomto článku, strávil jsem týdny vyhledáváním na Internetu a přečetl jsem tisíce článků a příspěvků o akné. Protože jsem se chtěl vyléčit. Domníváte se, že některý z lékařů, kterému jste se kdy svěřili, absolvoval také vlastní velmi intenzivní výzkum zaměřený na akné?

110 komentářů:

  1. Komentáře bývají často zdrojem přínosných informací. Proto komentáře s nulovou informační hodnotou budu mazat. Mezi takové komentáře považuji např. "Zajímavé, musím vyzkoušet", "Myslím, že je to celé blbost" či "Každému pomáhá něco jiného, tohle by mi asi nezabralo."

    Také by bylo dobré, aby se případné komentáře vztahovaly k článku. Děkuji za pochopení.

    OdpovědětVymazat
  2. Přišla mi výtka, že návod na přípravu je příliš odborný a také dotaz, kde jednotlivé suroviny obstarat. V článku neuvádím konkrétní produkty, aby si někdo nevykládal, že jde o reklamní blok.

    Nejjednodušší je obstarat mast se zinkem. V drogerii mají masti pro kojence proti opruzeninám. Důležité je vybrat podle složení nějakou s velkým obsahem oxidu zinečnatého. V drogerii dm jsem kupoval výrobek "babylove Wundschutzcreme 150 ml" asi za 90 Kč. Mám dojem, že jde o balení větší, než se dá kdy spotřebovat.

    Mýdlo s ichtamolem, též s ichtyolem či asfaltové, je dermatologické mýdlo prodávané v lékárnách na objednávku a stojí asi 60 Kč. Prodává se v různých stupních obohacení ichtamolem, např. 3, 5, 7 %. Lze zakoupit i šampón.

    Borax snad jen v drogerii Teta. Stojí do 40 Kč/0,5 kg. Množství vystačí pro celou třídu.

    MSM doporučuji brát z prodejen pro zvířata (koně), kde vyjde piksle zhruba na 500 Kč/0,5 kg. Pro člověka je to balení asi větší, než může potřebovat. Avšak MSM můžete užívat i vnitřně, takže nezůstane nazmar (zklidňuje střeva, na klouby, proti některým parazitům, ...). V lékárnách lze koupit menší, ale cenově nevýhodná balení.

    DMSO je kapalina a lze ji u nás dnes pořídit za 780 Kč/250 ml. Nejspíš jen v internetových obchodech. Cena je v tomto případě pro mnohé asi překážka. Odhaduji, že množství je dostatečné pro kůru na jednoho člověka za předpokladu, že budete ošetřovat převážně jen obličej. Používám MSM, avšak doporučuji DMSO, které by jej mělo výrazně předčít. Můžete zkusit nejdříve postupy bez těchto penetrantů a dokoupit později.

    Vitamín B3, niacinamide, nicotinamide (nikotinamid), niacin či kyselina nikotinová se obtížně shání. Koupil jsem Vitamín B3 250/250mg od firmy Swanson za 200 Kč. Jsou to kapsle, které lze otevřít a obsah vysypat. Je to množství pro celou školu, ale můžete užívat vnitřně (k čemuž je ostatně původně zamýšlen).

    Epsomovou sůl jsem kupoval v prodejně chemikálií asi za 100 Kč/1 kg, znovu v množství pro celou školu. Prodává se i pod názvem hořká sůl pravděpodobně i v lékárně a v drogerii (nezaměňte s MgO, tj. oxidem hořečnatým).

    Jablečný ocet mají ve větší samoobsluze zhruba za 25 korun/0,75 l. Bývá v koncentraci 5 %, která je pro pleť příliš silná, proto je potřeba ředit jej na asi 2 %, tj. zhruba dalšími 2 díly vody.

    Peroxid vodíku (H2O2) se dá koupit v lékárně 100 ml v koncentraci 3 % za asi 35 Kč, kterou rovněž doporučuji ředit zhruba 1 až 2 díly vody na koncentraci 1 až 2 %. V prodejně chemikálií lze koupit 30% peroxid asi za 100 Kč/1 l. To je však opět množství, se kterým by se po naředění mohla kurýrovat celá škola. Peroxid je lepší skladovat v ledničce a dbát na to, aby se nekontaminoval, protože není úplně stabilní.

    Tea tree oil dezinfekce v lékárně, přibližně od 60 do 200 Kč podle výrobce a množství (okolo 50 ml).

    Dále produkty, se kterými nemám osobní zkušenost a které nemají v článku indicie:

    Atsko Sno-Seal pro ošetření kůží v prodejnách s outdoorem, např. RockPoint. Běžné balení stojí okolo 150 Kč, ale existuje i malé vzorkové za 20 Kč.

    Jojobový olej v lékárně a je to docela drahý špás.

    Hřebíčkový olej/silice, glycerol (glycerín) lze najít na Internetu, např. www.4carp.cz prodává 1 l glycerol za 80 Kč.

    Poměry ředění roztoků v článku:
    Uváděné poměry jsou jen orientační. Např. "Nasycený roztok boraxu ve vodě + MSM + 5%ní jablečný ocet: zhruba v poměru 60:20:20":

    Nasycený roztok je roztok, ve kterém je rozpuštěno tolik látky, kolik je jen možné. Zůstávají-li na dně nerozpuštěné krystaly, pak je roztok nasycen. Roztoky připravuji jako nasycené, tzn. obvykle rozpouštím tolik látky, kolik rozpustit lze (při pokojové teplotě). Poměry jsou jen vodítkem. V uvedeném příkladu to tedy znamená, že do zředěného jablečného octu rozpustím co nejvíce boraxu a MSM.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechcete mi to namíchat do nějaké lahvičky a poslat .Mám růžovku,je jen na nose a v koutcích úst,mám strach ,aba se to nerozšířilo.Samozřejmě zaplatím.
      Můj mail v připadě ,že mi pomůžete:saslin@seznam.cz,tel.733314052

      Vymazat
  3. Musím článek pochválit a plně souhlásím s těmi farmaceutickými firmami. Nejsem zrovna chemicky "gramotná", proto nevím, jak silný roztok mám udělat třeba u jablečného octu. A pokud nevadí, Váš článek rozšířím ;) aspoň uvidíme, jak to pomáhá druhým.

    OdpovědětVymazat
  4. Není to žádná chemie a ani koncentrace nepodléhá dogmatům. Každý má jinak citlivou pleť a měl by si sám najít, co mu ještě vyhovuje.

    Je-li jablečný ocet 5% a přidám do něj stejné množství vody, bude 2,5%.

    Pokud k octu přidám dva díly vody, bude 1,66% (a ony dva nové díly, tj. 3,33 % připadnou na vodu), což je asi rozumné pro začátek.

    Od samotného jablečného octu bych však přínos neočekával. Má sice dezinfekční účinky, ale jeho úloha podle článku je posloužit coby penetrant.

    Proti propagaci nemám námitek, bez toho by stejně neměl smysl. Sám jsem uváděl odkaz např. na serveru "kosmetika cé-zet", ale do druhého dne byl vycenzurován. Tak asi tak.

    OdpovědětVymazat
  5. Pro zápis uvádím, že stejně jako byl do 24 hodin vycenzurován odkaz na tento článek ze serveru "kosmetika cé-zet", byl do druhého dne odstraněn i z webu "omlazení cé-zet", kde se těšil větší pozornosti.

    Co je cílem a kdo a co je nástrojem těchto kosmetických serverů, závěr ponechávám na vás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Michale . MSM .Acylpiri. niacinamid .jsou slušne protizanetlive . Ale casem si bakterie zvyknou .stejne jako na Zinerit a podobne leky . Po mesici uzivani uz jsou neučinne. V mem pripade se teorie vyhaneni demodexu miji učinkem .stejne jako predešle zpočatku nadejne vypadajici lečby : diety .antibiotika .odčerveni . Vilkakora .rakytnik . Detox .atd .. mam jeste CDs2 ..(pry zazrak) .myslim ze ale uz bych mel premyšlet kam s likvidaci chemikalie ...jo Poridil jsem si i DMSO .prave ho aplikuju .zatim jeste malinko trochu tlumi zanety .dam mu jeste mesic šanci .ale o vysledku uz tak nejak je mi jasno

      Vymazat
  6. Takže k tomuhle článků jsem se dostala přes omlazení, kde tedy bohužel byl aktivně smazán. No nic, takže přečetla jsem ho a dost mě zaujal, ale měla jsem zrovna rozjetou "léčbu" s přírodními olejíčky, které mimochodem opravdu pomáhají(jojobový od Saloos, tea tree manuka od Saloos). Ale mě tohle pozvolné léčení nijak nenadchlo, takže jsem se mezitím samozřejmě pídila dál. Na omlazení je obrovská spusta diskuzí o konkrétních přípravcích, takže momentálně mám doma:zinkovou pastu(mast mi přišla horší) a ještě lepší je emulze Miraclean, dále Ichtoxyl(jakoby vytáhně hnis na povrch-a hele zde bylo zmiňováno mýdlo s ichtamolem), Béčko jsem jednou brala a žádné změny nenastaly, takže u mě asi neoostatek není. S čím jsem ale "objevila Ameriku" tak to s aspirinovou(v mém případě tedy acylpirinovou)maskou-myslím, že pravidelné používání rozhodně přinese výsledky.
    Sice mám jen takovou lehkou formu akné, ale kdo chce i tu lehkou, že? No výše napsané zkušenosti mi ovšem také vysušují pokožku, takže jsem nakonec koupila v lékárně krém Excipial U Hydrolotio, ve kterém hydrataci zajišťuje urea-k němu jsem se dostala přes diskuzi o léčbě akné močí neboli urinou-to mě až tak nenadchlo:)kdežto tento krém ano:)
    Proč jsem tohle všechno psala? Hlavně proto že tím jak je internet zahlcený informacemi, tak si člověk opravdu musí umět najít ty správné.
    Jinak tento blog byl na omlazení zmíněn znova, ale už jen tak na okraj-ihned jsem tento příspěvěk podpořila, protože fakt nikoho nic nestojí, když se nad ním minimálně zamyslí.

    OdpovědětVymazat
  7. Chtěl bych se zeptat, jak má ve výsledku vypadat "nasycený roztok boraxu ve vodě + MSM + 5%ní jablečný ocet: zhruba v poměru 60:20:20"?
    Přece když udělám nasycený roztok boraxu, tak už v něm pak těžko rozpustím to MSM... Je tedy správně, když mi tam hodně toho MSM plave?

    OdpovědětVymazat
  8. Přece když udělám nasycený roztok boraxu, tak už v něm pak těžko rozpustím to MSM... Je tedy správně, když mi tam hodně toho MSM plave?

    To, že je roztok nasycený pro borax rozhodně neznamená, že je nasycený i pro ostatní látky, v tomto případě MSM. V praxi vidím, že další látky mohou rozpustnost jiných dokonce zvyšovat.

    Odhlédnu-li od případného plýtvání, není nic nepatřičného na tom, že při přípravě zůstanou nerozpuštěné krystaly.

    OdpovědětVymazat
  9. Zduraznil bych to "popisovaná léčba nepodchycuje skutečnou příčinu, kterou bývá velmi obtížné najít".

    Jakkoliv zbaveni se cizopasniku muze pomoct (zvlast pokud jsou premnozeni), v pripade veci tak beznych jako demodex (kolem poloviny lidi ho ma) bych predpokladal ze snadno dojde k opetovne infekci od ostatnich lidi.

    Pro autora clanku je to samozrejme vhodna metoda kdyz doktory nic lepsiho nenapadlo, ale ostatni by to meli vzit do uvahy ... mozna ze doktori nejsou tak dobri jak si mysli ale porad lepsi nez autodiagnoza. A kdyz nepomuzou, muzete jim rovnou rict o tomhle clanku.

    OdpovědětVymazat
  10. Je mi 14 a akné se u mě začalo projevovat asi tak před 2 roky. Bohužel asi teď je to nejhorší. Ze začátku jsem používal nějakou pěnu volně k zakoupení, ale myslím že mi to nepomohlo a hlavně to na mojí pleti pro mě nebylo vůbec příjemné. Asi před 3/4 rokem mi lékař předepsal Zineryt. Z počátku si myslím to trochu zlepšilo, ale jen o málo, dokážu si tipnout, že tak 15-20%. Po nějaké tè době se to ale zhoršilo. Přestalo to účinkovat(předtím to také téměř neučinkovalo). Tímto přípravkem jsem to ale i přesto léčil dále, asi 4 měsíce. Při poslední návštěvě lékaře jsem dostal předepsán Locacid, je to asi přibližně měsíc a půl. U tohoto přípravku je napsané, že po 2. týdnech by se akné mělo zhoršit a po 6. týdnech naopak zlepšit. Jelikož přípravek není pro mě moc příjemný, vysadil jsem asi po 3. týdnech léčbu. Žádné výsledky jsem neviděl.... teď přípravek používám znovu, asi týden. Chtěl bych se tě Michale zeptat, jestlu v mém případě je dobré dále navštěvovat lékaře, jestli bych měl teď u Locacidu počkat do 6. týdne, jestli se to nějak zlepší a co bych kdyžtak měl použít za přípravek/léčbu. Docela mě zaujal ten Roaccutane, je na předpis nebo volně k zakoupení?Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  11. Štěpán> Locacid jsem užíval soustavně několik let a nakonec jsem ho zahodil a pochybuji, že měl léčivý účinek. Roaccutane je na předpis a mnoho lidí bylo zklamáno tím, že po jeho dobrání se potíže vrátily, mimo to může mít vedlejší účinky.

    Nemohu dávat konkrétní lékářské rady, mohu pouze shrnout informace, jak jsem to udělal v tomto článku, příp. se je pokusit objasnit či aktualizovat. Lékaři mi nebyli schopni pomoci, pouze se přesouvaly peníze výrobcům léků, přičemž některé z nich jsou vyloženě škodlivé. Přestože jsem lékaře měnil, žádné invence jsem se od nich nedočkal: postupují podle naučené šablony. Občas některý lék zafunguje, vždy však je otázka, zda je to opravdu lékem, nebo je to jen shoda okolností, jež mu přisoudí zázračný účinek, který záhy vyprchá.

    Našel jsem onehdy mj. další přípravek, který je levný a měl by pomoci, protože obsahuje látky popisované v tomto blogu: Pityol.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,
    mohu se zeptat, kde mohu sehnat a jakým způsobem tedy vnitřně používat vitamin B3? Ráda bych užívala něco vnitřně, není k sehnání v běžných prášcích? u kapslí si nedovedu představit, jak prakticky k použití dochází... a kde bych mohla sehnat Pityol?

    Děkuji moc za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj,

    kdyby měl někdo zájem o ty kefírové tibetské houbičky, o kterých byla v článku zmínka, zdarma předám, vyskytuji se v Praze a Plzni. Kontaktujte mě na email annaregnerova(at)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  14. Kapsle B3 k vnitřnímu použití odkazovaná v mém komentáři je prášek. Ale neobsahuje látky, které ji drží pohromadě coby tabletu a lze ji tudíž otevřít a obsah vysypat.

    Uváděl jsem odkaz, kde lze koupit, stejně jako jsem v komentáři uváděl odkaz na Pityol.

    Jinak kdo se dostal sem, má nejspíš Internet, tudíž ho doporučuji používat i k vyhledání přípravků: niacin 500. Pityol by snad měl jít sehnat v lékárně běžně, i když ho bude možná potřeba nechat objednat a čekat jeden den.

    Z dalších přípravků, od kterého bych čekal zázrak, je Kittlova mast, která obsahuje hodně síry.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,

    ještě bych se ráda zeptala k tomu penetrantu. Píšete, že bez jeho použití zůstanou aktivní látky pouze na povrchu. Takže např. když používám Pityol, měla bych pod něj použít onen zředěný jablečný ocet?

    shrnutí k léčbě - píšete o mnoha výrobcích, které mohou pomoci. Postačí léčba vnitřně niacinem a dermatologicky pityolem? popř. co navrhujete?

    Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  16. anysska> ty masti jsou vyráběny tak, aby se vstřebávaly, takže pokoušet se ještě přidávat penetrant nemá smysl.

    Jestli bude stačit léčba niacinem + pityolem nemohu odhadnout. Dnes bych doporučoval používat současně dehtové mýdlo + zinkovou mast. Protože náklady jsou minimální, spolu okolo 100 Kč, lze snadno obstarat, snadno i aplikovat a výsledky by se měly dostavit.

    Místo dehtového mýdla lze koupit i mýdlo sírové, které obsahuje ještě více síry.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,
    chtěla bych se ještě zeptat k červeným flíčkům po akné. Fungují na ně též zinek, síra a acylpirin?
    nebo je na ně nějaký přípravek účinnější?

    děkuji

    OdpovědětVymazat
  18. anysska> Jelikož se mi na čerstvé jizvy osvědčilo MSM a síran hořečnatý, neměl jsem potřebu pátrat po dalších. Výsledek těchto roztoků se dostaví zhruba během 10 minut, jizvy se zklidní a nejsou tolik vidět. Obě látky lze mísit, přidat acylpirin, niacin ap.

    Navíc jde o velmi levné řešení. Jestliže kg MSM lze koupit do 1000 Kč a uvážím-li, že rozpustím ca 30 g/100 ml, vyjde mi, že 100 ml stojí do 25 Kč.

    Síran hořečnatý je ještě levnější. Pokud máte někdo závažné formy akné či jiné kožní nemoci, můžete poležet v koupeli s hořkou solí: 5 kg lze koupit za 170 Kč (Fichema síran hořečnatý).

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Míšo, napíšeš mi prosím tvůj email?

    Rovnou na tebe mám otázku k vitamínu B3 od firmy swanson (250/250). Jak jsi řešil ropustnost, když je v kapsli minimálně ještě 250mg rýžové mouky, vždyť je přece nerozpustná?
    Mně swanson připadá jako jedno velké podvodnické divadlo, naplnit cokoli do želatinových kapslí umí každý. Ten "vitamin B3" od nich se chová naprosto jinak než pravá kyselina nikotinová. Nedokážu říci, jestli je to tím, že v kapsli je obsah přášku 500mg, tudíš tam musí být minimálně 250mg něčeho přebytečného.

    Díky za odpověď a za všechno co jsi zde zatím udělal. Je to hezké a inspirativní :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Hrnek> Nemám váhy, ale jak uvádím výše, nicinamid je špatně rozpustný ve vodě, odhadem velmi zhruba do poměru 1:50. Dám-li ho víc, zůstane nerozpuštěn a nemám potřebu to řešit.

    Zda je to tím, že prášek obsahuje rýžovou mouku? Může být, ale nevím, zda si nepleteš s tím, že kapsle (tj. obal prášku) je z něčeho vyroben, přesněji z rýže.

    V ČR lze zakoupit minimálně i od jednoho dalšího výrobce. Ale není už v mé moci do detailu zkoumat a porovnávat všechny produkty.

    OdpovědětVymazat
  21. Má adresa: Michal.864#seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj vsem,
    Chcel by som sa spytat ake mnozstvo priravku MSM....a ostatnych prisad miesas, je to jednorazove, ci mozem pouzivat aj mesiac, potom zase namiesam novy, kde to skladujes(chladnicka,policka)? A kedze mam vela akne ake davkovanie odporucas? Kolko je mozne maximalne a minimalne zaden? A kedze kazdy mi radi inak co doporucas ty, tie zahnysane biele pupaky vytlacat ci nehat tak?
    Vored dakujem za odpovede na moje vycerpavajuce otazky....

    OdpovědětVymazat
  23. Acylpirin je údajně po rozpuštění ve vodě nestabilní a u těch ostatních látek nevím. Proto raději, jak píšu v článku, vše připravuji čerstvé.

    1. Na mastnou kůži doporučuji to, co označuji jako roztok 2. 1x až 2x denně + někdy jen umýt sírovým mýdlem. Po pár dnech až týdnech kůže nebude mastná.

    2. Na nemastnou (suchou) kůži je šetrnější co označuji jako roztok 1, 1x až 4x denně. Kůži určitě není dobré přesušovat!

    Bílé pupáky nechat dle možností co nejdýl a pak je odstranit např. papírovým ubrouskem, papírem vysušit, "vypálit" sírou, např. síranem hořečnatým.

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj,Michale jen ti chci poděkovat za tento článek.Zkuil jsem MSM+Niacin rozpoštěný ve vodě a pityol no musím říct zabralo to výborně líp než různý antibiotika od kožní.Takže ještě jednou dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,prosím o radu,píšeš že ti pomohl MSM+Niacin rozpoštěný ve vodě ,jak jsi to prakticky dávkoval?Mám MSM v kapslích a Niacin v tabletách.Díky moc.

      Vymazat
  25. Chtěla jsem se zeptat na ten borax? Našla jsem ho na netu ale píše se tam že: Může poškodit reprodukční schopnost nebo plod v těle matky. Nebyla by za to nějaká podobná náhrada? Nebo obešlo by se to bez toho?

    OdpovědětVymazat
  26. Sbíral jsem informace o boraxu tak, že jsem pročítal i vědecké studie na zvířatech a došel jsem k tomu, že případné znepokojení z vedlejších přechodných (vratných) účinků by mělo být u soustavného vnitřního použití 1 g boraxu denně, což zhruba píšu i v článku.

    Potíž s boraxem je, že obtížně penetruje, tzn. zůstává spíše na povrchu, neproniká hlouběji a je proto obtížně jeho použiti proti demodexu. Dokud neproniká hlouběji, nemůže způsobit škodu.

    Předpokládám, že většina řeší akné v obličeji, takže varujícím příznakem je pak bolest hlavy. V takovém případě určitě více rozvahy s použitím boraxu.

    OdpovědětVymazat
  27. a můžu se ještě zeptat jestli se ti pleť teď dlouhodobě zlepšila?

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj, chci se podělit se svojí zkušeností. Akné od 12 let, nyní mi je 29. Forma akné asi taková střední, permanentně 1-2 velké boláky a pár malých. Nikdy nic nepomohlo, ačkoliv jsem do léčby investovala spoustu času a peněz.
    Zkoušela jsem některé věci v tomto článku, ale spíše jen ty jednoduše dostupné (Pytiol atd.), maličké zlepšení, ale nic zásadního. Před 2 měsíci jsem řešila jiný kožní problém, který byl akutní a donutil mě jít na kožní. Dnes můžu říct díky bohu. Když to stručně shrnu, dostala jsem antibiotika na 2 měsíce. K tomu v lékárně míchanou mastičku s názvem Entizol na celý obličej na noc. K tomu lokálně Eryfluid na největší akné.
    Již po pár dnech velké zlepšení, nyní po měsíci a půl mám pleť, jakou jsem měla naposledy v 11 letech. Nevím, co se stane, až doberu antibiotika, ale jsem šťastná a věřím, že se to nevrátí.
    Entizol jsem našla, že jsou tabletky proti prvokům a bakteriím. Mast je vyrobená asi tedy rozdrcením těchto tabletek s nějakými přísadami. Je to velmi příjemný krém, lehký, nemastný.
    Nyní jsem sama na sebe naštvaná, že jsem nešla ke kožní lékařce již dávno. Možná ne každý kožní dokáže a chce pomoci, pokud nejste spokojení, chce to asi hledat lepšího. Mě lékařka řekla, po té, co se mě vyptávala na jiné problémy, že je to tím, že mám hypofunkcni štítné žlázy a k tomu jsem alergik. Uvidíme, jak to bude pokračovat, ale snad jsem na dobré cestě.
    Přeji všem, ať se vám akné podaří zlomit.

    OdpovědětVymazat
  29. Lota: díky za příspěvek. Netroufám si na hodnocení či posudek, jen doplním, že Metronidazolum (účinná látka Entizolu) je často uváděna jako prostředek proti demodexu.

    OdpovědětVymazat
  30. U každého je příčina akné asi někde jinde, taky každý lékař má své postupy... Mě tato léčba opravdu pomohla, mast Entizol mohu jedině doporučit, nevím, zda ji předepisují kožní lékaři běžně anebo je to nějaká specialita toho mého.

    OdpovědětVymazat
  31. Také jsem brala v od června kolem dvou měsíců Entizol+mast s entizolem na noc a vodička s entizolem na den.
    Jak tak koukám, tak jsem sem psala v říjnu 2010, což jsem byla ještě relativně bez problémů, potom nastalo zhoršení, takže jsem měla pár klasických dryjáků na akné od kožní, které sice vyléčily čelo ale kolem pusy se mi vyhodila právě ta PD. Tu jsem s úspěchem vyléčila Entizolem a od té doby se dá říct, že si nějak moc nemusím stěžovat. Každopádně jizvičky zůstaly a k pleti alá dětská prdýlka se ještě teprv budu muset dopracovat. Momentálně se chystím na Glyco a beru zinek.
    Ještě mne zaujal celkem kontroverzní článek ohledně odčervování lidí, třeba bude přínosný=): http://zpravy.idnes.cz/odcervovanim-se-lide-zbavi-nemoci-tvrdi-farmarka-sarlatanstvi-oponuji-lekari-1x4-/domaci.aspx?c=A110209_181135_liberec-zpravy_oks

    OdpovědětVymazat
  32. Tak jsem objevila tento článek po dnešní diagnóze demodex. Asi to musím brát pozitivně, snad se ta moje pleť už konečně zlepší. S pletí mám dlouhodobě problémy, ale až v poslední době se to tak nějak vyhrotilo. Byla jsem u jednoho kožního nedávno, krajně nesympatický chlap, prý to vypadá jako alergie, svlíknul mě tam jestli to nemám ještě někde jinde, ač jsem mu říkala, že opravdu ne. Dal mi Eryfluid a Locacid. Po pár dnech používání jsem už na obličeji nesnesla ani pleťový krém pro citlivou pleť, jak mě cokoliv pekelně pálilo. Vzhledem k tomu, že Eryfluid(a spoustu dalších v článku jmenovaných) jsem kdysi mívala a bez problému, na chvíli to vždy pomáhalo, tak předpokládám, že problém byl primárně v Locacidu. Po cca týdnu mi po aplikaci Eryfluidu na rozbolavělou pleť málem tekly bolestí slzy a skákaly mi červené fleky. A to jsem pleť na Locacid zvykala postupně. Když jsem mu na kontrole řekla, co mi to dělá, tak mi nevěřil, že je to prý blbost. Tak to bylo naposledy, co mě tam viděl. Dnes jsem byla jinde, prý to vypadá dle všeho na demodex, dostala jsem tabletky Entizolu na 14 dní, Aknemycin na den(není v lihovém základu, tak aby to nebylo na moji citlivou pleť tak drastické) plus na noc mastičku a fackovala bych se, že jsem zapomněla název. Od R tuším, míchaná v lékárně, příjemně vonící(na krabičce to napsané není). Tak jsem zvědavá, snad se něco začne dít - k lepšímu. Jinak jsem zkoušela koloidní stříbro - podle mě řeší důsledky a ne příčinu, jeden pupínek to vysuší a zklidní, druhý se udělá, nicméně na různé ranky apod je skvělé; tea tree, taky nic moc zásadního; konopnou mast - ze začátku mi přišlo, že se to mírně zlepšilo; mast s bílým ichtamolem - v záchvatu zoufalství to asi z těch svinstev od hrozného doktora zabíralo nejvíc, ale opět ne nějak markantně a hlavně jsem ji jedinou snesla na ten rozbolavělý obličej. A hodlám vyzkoušet ten acylpyrin a zinek.

    OdpovědětVymazat
  33. Michal,
    som ti nesmierne povdačná za tento prospesny a tak trefny clanok tykajuci sa aj dnesneho pristupu lekarov k pacientovi...uplne s tebou suhlasim, co sa tyka parazitov a ich negativneho vplyvu na ludsky organizmus...tiez som sa po mnohych hodinach patrania dopracovala k informaciam, ze za kazdou chdobou treba hladat parazity, ktore sa bud v nasom organizme premnozili, alebo ich jednoducho nas oslabeny imunitny system nezvlada...paradoxom ostava aj to, ze zatial co svojich domacich milacikov pravidelne odcervujeme, nas sa takato procedura netyka...pritom je dokazane, ze clovek a zviera sa navzajom reifikuju...

    OdpovědětVymazat
  34. Přidám pár tipů ode mne.

    Kyselinu nikotinou jsem koupila od Fichemy, mají práškovou. Vnitřně si netroufám, mohla by být znečištěná,používám do roztoku k potírání. Cena byla asi 20kč za 5g, už to bude 2 roky a ještě jsem to nespotřebovala. Doporučit můžu ještě Saloxyl, cena kolem 30kč, u mě lepší než Pityol a i rychlejší než se patlat s acylpyrinem. Dále mi hodně pomáhá sirná patlanice podle Budwigové (dávám si do ní ještě pohanku - snižuje se chuť na pečivo, které se mému trávení moc nelíbí), pít hodně vody - čisté bez ničeho, bez bublin, maximálně občas přidám trochu citronové šťávy či jablečného octa (nejlepší je z DM drogerie, voní po jablkách).
    Tento "blog?" je výborný, děkuji za něj, pěkně shrnuto, vcelku souhlas, chybí mi zde asi pouze zmínka o účincích kyseliny křemičité nebo křemičitanů obecně - výborně hojí!
    Používám kaolín (kilo se dá koupit v keramických potřebách za 20kč, dost špatně se shání, ale je lepší než běžně dostupný a drahý zelený jíl), původně jsem používala bentonit který je součástí zubních past a podle mě i hlavním důvodem proč zubní pasta zabírá na beďary, ale kaolín je lepší - rozmíchávám ho ve Vincentce a občas přidám trošilinku kokosového oleje. Z křemičitanů ještě můžu doporučit popíjení čajových směsí s bylinami které je obsahují (přeslička, konopice, rdesno, truskavec - nebo kdyžtak nastudovat na http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/In0016.HTM). Osobně se mi osvědčil čaj s názvem "křemíková bomba", nevím už kdo to vyrábí.

    Taky jsem si všimla, že se mojí pleti vyloženě líbí přípravky s obsahem kyseliny mléčné a hyaluronové. Mimochodem ..doporučuji večer před spaním namočit kousek vaty v obyčejném mléce, potřít obličej a jít spát. Ráno pleť hladká, hydratovaná, super pocit. Kleopatra nebyla blbá když se koupala v mléce.

    Dále - můj vynález - ideální k léčbě vředů. Kořen kostivalu,špetku/pár zrnek spařit troškou vody (dělám to v množství cca 15ml), nechat stát do vytvoření gelu, ten nacucnout kouskem vaty a ještě teplým potřít pokožku. Lepší a dostupnější než gel z aloe, navíc vždy čerstvé. Vynikající i na odřená kolena dětí, různé mokvající rány. Zaschne to, vytvoří jemnou vrstvičku která brání vniknutí infekce a ještě je tam plno hojivých látek (allantoin, zmíněná kyselina křemičitá, niacin), kůže to miluje.

    A poslední - lidi jezte syrovou cibuli! Máte tam síru, křemík, úžasnou naprosto neuvěřitelnou směs organických kyselin a silic, quercetin. Nedostanete ani rýmu. A parazity to bije.

    OdpovědětVymazat
  35. Chtěla jsem poděkovat za tento blog, ale v tuto chvíli jsem spíše zklamaná a rozčarovaná, protože vidím, že původní recept, který mě osobně posunul dále vpodstatě zmizel. Stejně jako můj nedávný komentář s mými osvědčenými a levnými tipy, ke kterým jsem se dost těžce propracovala léty zkoušení. Akné mě trápilo 26 let. Sama svůj web kvůli pomoci jiným zakládat neplánuji. Chtěla jsem jen přispět tam kde se už daří. Ale jak vidím.. není zájem. Škoda. Že si tu budu připadat jako na omlazení, kde se diskuze mažou jsem fakt nečekala.

    OdpovědětVymazat
  36. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat



  37. Přečetl jsem si Váš článek o Léčbě akné a růžovky a mám na Vás jednu otázku. V komentářích jste napsal " Dnes bych doporučoval používat současně dehtové mýdlo + zinkovou mast" a má otázka zní : Jak mám správně aplikovat zinkovou mast +dehtové mýdlo ? Po aplikaci, ikdyž nechám hodinu zaschnout, pořád mám bilý obličej a po nanesení vody mi začne pěnit to nevstřebané mýdlo, nebo vstřebané ? A navíc po aplikaci mám mírné pocity horka ve tvářích, ale pokožka nějak výrazně zarudlá není.. Je to běžná reakce ?

    OdpovědětVymazat
  38. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  39. Léňa Petra> mazání příspěvků je na straně googlu, který občas nezávadný příspěvek vyhodnotí jako spam a nezveřejní ho.

    Petr Siska> Kopíruji z mailu:

    Doporučuji nejdříve umýt, odmastit deht. mýdlem. Poté vzít zinkové masti málo, lehce na špičku prstu (méně než 1 ml, odhaduji tak 0,5 cm x 0,5 cm x 0,5 cm).

    I za pomoci mýdla pak rozetřít a nechat zaschnout (méně než 5 minut). Mýdla stačí jen tolik, kolik je třeba na rozetření.

    "po nanesení vody mi začne pěnit to nevstřebané mýdlo" odhaduji, že přespříliš mýdla

    Při pocitu vysušení přerušit užívání. Nepřesušit.

    OdpovědětVymazat
  40. Dobry den, tak mam za sebou zhruba 3-4 tyzdne liecenia mojho akne pomocou bodu 2. Moja plet teraz vypada 100x lepsie ako na zaciatku, velmi mi to pomohlo a preto by som Vam chcel touto cestou podakovat!
    Akne ma trapilo posledne 4 roky. Z prvu sa mi zacali objavovat cervene flaky ktore som povazoval za atopicky exzem, ktory mi diagnostikovali zhruba v tom istom case. Po nejakej dobe sa mi to vsak zacalo zhorsovat, ciastocne si myslim aj kvoli kortikosteroidom, ktore som aplikoval na postihnute miesta. No posledny rok to bolo neskutocne zle. Zacal som trpiet depresiami, vyhybal som sa ludom... cez to obdobie som sa nejak dostal, ale akne furt ostavalo az kym som nenasiel Vasu stranku. Vsetko zacalo davat zmysel a hlavne podla fotiek som usudil ze mam presne to iste co Vy.
    Hned prvy den som videl zlepsenie (musim povedat ze som vynehal borax a pouzival som iba mydlo so sirou (10%), zinkovu mast a cold cream ktory bol celkom drahy), po zhruba tyzdni sa mi prestali tvorit nove biele hnisave bodky (tečky).

    Teraz mam par podkoznych vredov, ale kazdy den sa zmensuju a ubudaju, cervene flaky sa zmensili a pomaly miznu tiez. Zinkova mast mi dokonca pomohla aj proti herpesu, ktorym v tomto obdobi trpia snad vsetci kolegovia z prace, dolezite je ju pouzit hned v ten moment ako sa objavia prve priznaky.

    Mam z toho vsetkeho nesmiernu radost a este raz Vam velmi dakujem za vas blog. Mimochodom myslim ze google moze vymazavat prispevky ak v nich pouzivate nazvy niektorych liekov/masti/kremov, v tom pripade to vyhodnoti ako reklamny spam a vymaze ho.

    OdpovědětVymazat
  41. Ahoj Michal, na začiatok sa Ti chcem veľmi pekne poďakovať za tento blog. Veľmi mi pomohol a vyriešil moje viacročné problémy. Chcem Ťa ešte poprosiť o skontrolovanie a odsúhlasenie môjho liečebného postupu:
    1. večer pred spaním po umytí tváre obyčajnou vodou nanesiem riedený jablčný ocot potom počkám kym mi to trochu zaschne a hneď na to si umyjem tvár sírovým mydlom a nezmývam to, nechám pôsobiť celú noc.(niekedy keď ma tvár štípe,potriem si ju ešte konopným olejom )
    2. ráno zmyjem vodou a keďže mám z toho dosť vysušenú pleť, nanesiem konopný olej.
    3. počas dňa nanesiem znovu sirové mydlo, ktoré zmyjem a potriem čajovníkovým olejom.Je tento liečebný postup správny? Používam tento postup 8 dní a vidím značné zlepšenie. Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  42. Ema> Díky za zprávu. Moje stránky jsou spíše vodítkem, než návodem. Netroufám si dávat (natož z Internetu) souhlas s léčebným postupem.

    Každý se chce zbavit akné rychle, zkouší mnoho přípravků současně. Jakákoli léčba však obvykle vyžaduje 2 či více týdnů pro vyhodnocení. Je to navíc ztíženo tím, že někdy léčba přináší dočasné zhoršení příznaků.

    Pokud popsaný postup přináší výsledky, jde nejspíš o správnou cestu. Osobně jsem jablečný ocet zavrhl. Znovu připomenu: nepřesušujte kůži. Někdy méně znamená více. Přesušením si můžete kůži poškodit.

    Pro ostatní: čajovníkový olej je tea trea oil.

    OdpovědětVymazat
  43. Ďakujem Michal za odpoveď, chcem sa Ťa ešte opýtať prečo si zavrhol jablčný ocot, a čo teda používaš ako penetrant?
    Ďakujem
    Ema

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ema: penetrant slouží k tomu, že umožní účinné látce prostoupit hlouběji pokožkou. Musí se použít společně látka + penetrant.

      Jako penetrant používám epsomovou sůl, MSM, mnohem lepší je DMSO (které jsem nezkoušel). Dále zřejmě jojobový olej, sádlo. První jsou penetranty na vodní bázi, druhé na olejové. DMSO je zřejmě univerzálnější, lze jej mísit i s oleji.

      Místo penetrantu také používám sírové/ichtamolové mýdlo. Nanesu-li jej např. se zinkovou mastí či boraxem, mám dojem že efekt nezůstává jen na povrchu.

      Jablečný ocet jsem zavrhl pro zápach, dráždí pokožku a nejsem přesvědčen o jeho penetračních schopnostech (ačkoli některé zdroje jej jmenují).

      Vymazat
  44. Dobrý den, chtela bych se zeptat, jestli jste primo vy, nebo nekdo jiny, nezkouseli vlasy preventivne umyvat ichoxylovym mydlem misto sirnym? Jak casto se ty vlasy tim musi osetrovat a neexistuje jeste jiny preventivni zpusob? Bojim se, ze se mi tim ted v lete pokozka hlavy hrozne vysusi.
    Díky za odpověď
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  45. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, když mám podezření na demodex, jestli s tím mám vůbec chodit ke kožní, nebo rovnou vyzkoušet nějakou "kúru" tady odsud? Trpím hodně na akné na zádech a v dekoltu už několik let, ale nikdy nebyl čas řešit zrovna tohle (z rodinných důvodů) a už dřív jsem se doslechla o tomto parazitu, dokonce mě i trklo, že by to mohl být původce mých problémů, ale teprve po dalších asi dvou letech to hodlám pořádně řešit. Mám už hodně jizev (tmavých) a nevypadá to vůbec hezky, chtěla jsem se jich zbavit konopnou mastí, která opravdu zafungovala, ale pupínky se dělají dál. Navíc z horní části zad se posunuly i dolů a jiné zdůvodnění, než demodex, mě nenapadá. Samozřejmě to nemám potvrzené od doktora. A pokud by to demodex nebyl, tak jen dobře.
    Takže kdybych šla za kožní, pomohla by mi s tím nějak?...
    Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzka> v prodeji je i šampón s ichtamolem.

      Nikola> někdo poradí jít k lékaři, jiný, že je to ztráta času. Na záda doktora pravděpodobně napadne jen Roaccutane (v. článek). Volil bych mýdlo s ichtamolem a epsomskou sůl.

      Vymazat
  46. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat na názor, zda je možné, aby tento druh parazita způsoboval na kůži hlavně v obličeji jakési výrůstky tmavě žluté barvy, je to podobné pupínkům nebo maličkým pihám, ale pihy to nejsou. A také bych se chtěla zeptat, zda demodex způsobuje i tzv. černé tečky v obličeji, jsou to vlastně ucpané pory. Někdo na ně trpí jen trochu, ale já je mám i několik centimetrů do hloubky (když se to zmáčkne, dostane se na povrch podkožní tuk nebo co to je, třeba i 2 cm, takže jaképak "tečky" dále to již popisovat nechci). Chci se zeptat, zda má někdo zkušenosti s tímto problémem.

    OdpovědětVymazat
  47. ZKUŠENOSTI S DEMODEXEM A LÉČBOU S MMS A DMSO
    http://www.czchem.cz/

    Dobrý den mám 7 letého 30kg psa staforda, který trpí už od malička demodexem. Je to šílený parazit,který opravdu dokáže napáchat,tak velké škody,že pes byl po napadení celý olezlý bez srsti samé strupy,krev a hnis a demodexový zápach prostě hrozné... 5let jsem chodila nonstop se psem na veterinu, kde mě léčba demodexe stála opravdu nemalé peníze.Pes se trápíl i já se trápila...
    Pak ale přišel zvrat a trápení skončilo v den, kdy jsem se dozvěděla o MMS. Nastudovala jsem si o mms co nejvíce informací a začala to na psovi testovat.Potřebovala jsem aby demodex zmizel z celého těla psa,tak jsem koupila litrový rozprašovač na kytky a do toho jsem namíchala mms v koncentraci 100pm a 8x denně každý den do vyléčení jsem psa tímto roztokem sprejovala.Do úplného vyléčení to trvalo tímto způsobem skoro měsíc než pes byl naprosto zdravý.Teď už vím jak se parazita zbavit do 4dnů aniž by pes přišel o srst v místě napadení parazitem.Jakmile se na pejskovi projeví první příznak, že se parazit opět hlásí k životu, tak okamžitě začínám s léčbou.To poznám tím. že se pejskovi udělá jakoby červený pupínek, který jde v srsti poznat jako vystupující bulka.Když se ihned nezačne pupínek léčit,tak praskne a teče z něj hnis a krev a vypadnou všechny chlupy.Rychlá pomoc a léčba je 10kapek mms a 50kapek citronu- já dávám citronovou šťávu z vymačkaného citronu.Vždy poměr 1:5. To nechám v utěsněné nádobě 3 minuty aktivovat než to krásně zežloutne pak do toho naliji 1 lžičku DMSO a IHNED aplikuji na psa.Namažu mu každý pupínek zvlášť 1x denně což stačí. Tuto aplikací stačí udělat 4x až 5x podle velikosti pupínku a vše zmizí dřív než se to dostane do stavu kdy vypadne srst nebo se stav rapidně zhorší a to znamená, že se rozleze na celé tělo,kdy je to pak lepší řešit sprejováním.Jsem moc spokojená,že jsem na toto přišla všem moc doporučuji si zjistit co mms je.

    MMS používám i pro své účely např. když jsem nachlazená nebo když se mi udělá akné.

    OdpovědětVymazat
  48. Zkuste najít přičinu v knize zázračná detoxikace roberta s.morse. Hezky napsané a vysvětléné co se v našem těle mění, na co to pusobí

    OdpovědětVymazat
  49. Dobrý den.Veliký obdiv. Už asi rok mám problém s kůží v oblasti nosu nad rty a na bradě. Neustále se to vrací a někdy od ledna do května jsem na to brala antibiotika. do obličeje se i dostal zánět (streptokok) a dostala jsem jsem antibiotika zřejmě z řady tetracyklinů. Před prázdninami se mi kuže zlepšila ale během prázdnin se mi to u po nějakých intervalech objevovalo. Kožní mi na to samozřejmě předepisovala léky které nezabírali nebo zabraly jen na chvíli. V tuhle dobu "užívám" imacort ve kterém jsou kortikoidy. Ten ze začátku zabral ale ted už pomíjí. Doposud jsem o demodexu nic nevěděla ale všechno mi po přečtení tohoto a dalších článku do sebe zapadá. Také mi zjistili alergii na roztoče a kočky což s tím také souvisí.
    Ráda bych se ty ještě zeptala: koupila jsem si rakytníkový olej 25% a začala jsem si ho mazat večer na obličej (zatím po třetí) a také mám boraxglyceryn. Je ten rakytníkový olej v koncentraci 25%učinný. Předem děkuji za odpvěd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli bude 25% rakytníkový olej účinný nemohu říct. Záleží také s čím je míchaný. Např. o minerálním nebo olivovém oleji se lze často dočíst, že umí zadusit demodex. Těch přípravků je hodně a pro jejich vyhodnocení je potřeba zhruba měsíc. Nepočítejte s tím, že jsem vše z toho vyzkoušel, to není v silách jedince.
      Sám se o něco více rozepisuju o těch látkách, se kterými mám zkušenost. Psal jsem již dříve: článek je třeba brát jako vodítko.

      Vymazat
  50. ja som si velmi zle akne vyliecila 100 percentnym Tea Tree olejom (potierala som prstom pred spanim na postihnute miesta) + vysadila som uplne komercne vyrabane tekute mydla na akne a zacala som na tvar pouzivat len prirodne mydlo alep. vyrazky som nevytlacala, i ked ich bolo vela a vyzeralo to hrozne, len som natierala cajovnikovym olejom a inak som sa ich nedotkla, zmyzli sami. teraz ak sa mi obcas niaka objavy tak bud cajovnikovy olej alebo betadin, pripadne ak mi to aj neda a vytlacim, tak hned vydezinfikujem betadinom.
    ...a to som sa vela rokov predtym trapila so skodlivymi chemickymi pripravkami od dermatologicky...

    OdpovědětVymazat
  51. Dobrý deň,

    moja vlastná skúsenosť s domácou liečbou aj liečbou liekmi, je taká, že časom sa účinok začne vytrácať a buď je nutné zmeniť liečbu alebo stále navyšovať dávku (od byliniek, maste, tabletky až po diéty). Na druhú stranu, Váš postup mi príde oveľa precíznejší, oproti tomu čo som zatiaľ skúšal, preto by ma zaujímalo, aké sú výsledky liečby s odstupom času. Poprípade či ste skúšali liečbu zmeniť/vylepšiť.

    OdpovědětVymazat
  52. Zdravím všechny,
    půl roku jsem měla vážné plošné hnisavé pupínky na obličeji, lékaři diagnostikovali akné rossaceu, dlouho jsem zkoušela všechna přírodní léčiva včetně čínské medicíny i postupy zde popsané, abych se vyhla antibiotikům. Nakonec mi začaly hnisat i mandle a i jiné sliznice. V tu chvíli jsem si nechala ATB předepsat a kupodivu mi všechny příznaky hnisání zmizely. Nyní je to už skoro 2 měsíce a nikde mi nehnisá nic. Zbyly jen jizvičky, ale ty už mě netrápí. Proto nabízím kdo by chtěl: 1 kg boraxu, 1 kg hořké soli, 0,5 kg tekutého DMSO, zinkové masti a všechny ingredience na zde uváděný Cold krém, který jsem nestihla vyrobit. Doufám, že už se mi to nebude hodit. Přeji i všem Vám takový zázrak, jako se stal mě, vím jak těžké to je. Kontaktovat mě můžete na: azazraky@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  53. Dobre skusenosti su s CDS2, co je nova a lepsia nahrada za MMS. Nenahradi vsetky aplikacie, ale na vnutorne uzivanie je neporovnatelne lepsia, cistejsia, ucinnejsia a nema tolko vedlajsich ucinkov ako MMS. Viac na facebooku v skupine "uzivame CDS". Ale velka vdaka za tento clanok, je skutocne vycerpavajuci.

    OdpovědětVymazat
  54. Wow super článok . Tiež ma akné celkom trápilo ale som rád, že sa nájdu články , ktoré vedia naozaj pomôcť . Ja som našiel tiež veľa super tipov na stránke http://akneliecba.sk/

    OdpovědětVymazat
  55. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  56. a ten borax jde o Tetraboritan sodný? pod tim nazvem jsem toho nasel vic, diky

    OdpovědětVymazat
  57. ahoj, muzes mi prosim michale tu mast vyrobit? co by to stalo? prevzal bych si to osobne. dej vedet na pracemiroslav@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  58. Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za Vaše stránky. Díky nim jsem se zbavila letité folikulitidy na hyždích. Každý den popráším pleť roztokem MSM, boraxu a epsomské soli, pak nanáším krém, který jsem časem vylepšila. Už půl roku jsem bez pupínků i bez jizev. Ráda se vymazlený krém podělím. Příprava je už trochu náročnější, je potřeba směs bylinek - buď si je natrhat venku nebo koupit. Bylinky je potřeba naložit do světlicového nebo slunečnicového za studena lisovaného oleje a buď macerovat hodinu zatepla ve vodní lázni nebo měsíc na sluníčku. Pak přecedit a schovat do lednice.
    Tento krém už nehodlám měnit. Po pupíncích ani stopy, dokonce i folikulitida zmizela a také tmavé skvrnky po zhojených vřídcích jsou pryč. Vymizení skvrn přičítám svízeli, ale myslím, že použití neemového krému mělo také svůj podíl na spravení pokožky, která je teď krásně hebká a pevná a bez akné :-)
    Olejová fáze: 14g bylinkového macerátu (rozmarýn, tymián, měsíček, kopřiva, lopuch, šalvěj, heřmánek, svízel)
    Vodní fáze: 25g nasyceného roztoku vody s boraxem nebo nálev z rozmarýnu a tymiánu s boraxem
    Vosky: 3g emulgačního vosku č.3, 1g cetylalkoholu,
    5g oxidu zinečnatého
    Esenciální oleje: 4 kapky tea-tree, 3 kapky řebříčku, 1 kapka levandule, 2 kapky rozmarýny

    Podrobný postup uvádím na svých stránkách: http://vandal.websnadno.cz/Pa-pa_-pupinky.html#Bylinkový Prdelák

    Pokud to někomu pomůže, budu ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  59. No kuuu*va to jste si teda užil, jedni v životě kalí, druzí se léčí.. Osobně akné také trpím, od puberty do teď a potvrzuji, že až po 10 letech vyhazování peněz za všechno, fakt všechno, krom teda léků, u kožního jsem nebyl ani se tam nechystám, za ty roky, už prostě vím že nikdo nemůže být lepší doktor pro můj organismus, než jsem já sám, nikdo mě nezná lépe... Na 100% to v mém případě úzce souvisí, se životním stylem, jídlem, tlustým střevem. Stresem, zkrátka vždy když jsem něčím oslaben, objeví se boláky, je to ale ještě složitější problém, který byl naštěstí prokázán prestižní laboratoří... každopádně co bych mohl doporučit, je zkoušet nejdřív to co nabízí příroda, nemyslím heřmánek, ten je dobrý ale slabý myslím osvědčené peruanské byliny, jakou je třeba vilcacora, pak kokosový olej, koloidní stříbro, mms a další silné chemikálie až jako poslední možnost. Ikdyž mě na akné ze všeho nejvíc pomohla právě ta vilcacora, a teď kupodivu zjišťuju jaký efekt má pouhé namazání ruky neředěným DMSO, krapet to štípe, krapet to dráždí a pak svědí ale efekt je nezpochybnitelný, přestali mě i zuby bolet, a případá mi jakoby v těle skončily veškeré zánětlivé procesy, a kůže na celém těle se viditelně zklidnila.. a hlavně necítím se tak unavený což je úžasné, ale tomu se mi moc nechce věřit tu neskutečnou každodení únavu mám od dětství a beru to už jako za nepříjemnou součást života..

    OdpovědětVymazat
  60. Dobrý den, už dva roky chodím ke kožním lékařům, vyměnila jsem za tu dobu dva a teď mám třetího. Původně jsem šla se 'třemi' pupínky na čele, mezi očima, abych to 'včas' podchytla. Dnes je situace taková, že mám akné na čele, nose a tvářích. Všichni tři lékaři postupně po vyloučení a vyzkoušení všeho možného nakonec diagnostikovali Rosacea. Všichni tři nakonec nasadili entizol, který se zdá, že po nějaké době vždy zabral. Na chvíli. Do vysazení. V prosinci jsem byla dvakrát na laseru s žádným výsledkem. Dnes je situace taková, že to mám nejhorší, co jsem to kdy měla. Svědivé až pálivé akné. Ke kožní chodím jednou týdně,ale několikrát mi řekla, že si neví rady. Od včerejška beru zase entizol a navíc jsem dostala i entizolový lihový roztok. Po nanesení svědění a pálení ustalo. Jsem ale zoufalá. Prosím, poraďte mi. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uplne te chapu! Urcite vyzkousej co tady popisuji me to moc pomohlo! Ja pouzivam: prvni nanesu na oblicej Pythiol krem, pak zinkovou mast, na to si namydlim ruce sirovym mydlem a "potupam" prsty po tvarich aby se preneslo a nakonec dam jojobovy olej. Takhle to delam dvakrat denne. A navic jsem si objednala mydlo Dr.Surgeon s boraxem. Rozdil jsem videla uz za tyden a ted po 2mesicich je temer vse pryc. Vydrz a neprestavej verit :)

      Vymazat
  61. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  62. Zdravím Vás, mně pomáhá už 10 let OLOZOL od firmy THERAPY SYSTEMS z Brna. Prodávají různé druhy, nejvíc se mi osvědčily ty s nejvyšším obsahem ozonu. Na rok mi stačí 2 balení po 30ml, skladuji v ledničce, odděluji si část do menšího kelímku, aby ozon nevyprchával při každodenní otevírání. Na obličej mažu 1x za den ráno do vlhké kůže po opláchnutí. Po namazání chvíli pálí na kůži (zvlášť čerstvé balení), je trochu cítit ozonem a třeba dát pozor kolem očí. Ale jinak pro sebe považuji za zázrak, nic jiného nepoužívám a mám pokoj. Jeden čas firma přestala Olozol vyrábět, zkusila jsem od jiného výrobce, ale ten nezabíral.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ozon je silné oxidační činidlo, podobně jako Eclaran. Věřím, že pomůže, ale dělal bych si obavy, že kůži nadměrně opotřebovává. Jak bude kůže vypadat ve stáří?

      Vymazat
  63. Článek rozhodně pochválím! Jen škoda, že jsem se k těmto informacím nedostala dřív. Máme doma jak MMS tak DMSO, kvůli léčbě rakoviny. Proto bylo pro mě velmi snadné se k přípravkům dostat a hned je otestovat. Dnes poprvé zkouším roztok voda, DMSO a acylpyrin. Už se těším na výsledky. Jinak souhlasím s názorem ohledně lékařství...
    Velice děkuji za radu!

    OdpovědětVymazat
  64. Dobrý deň,
    Váš článok je veľmi osožný a ja ďakujem že ste ho napísal. Len mám otázku. Ak budem používať penetrant napr zinkovú masť+mydlo aký je následný liek ktorý mám užívať? nejak som sa to nevedela dočítať. Ako píšete že liek+penetrant idú dokopy, ale neviem čo mám užívať ako liek. má to byť roztok z vody+msm+acylpirín? alebo ako iek mam používať borax alebo vitamin B3?
    neviem si rady a za tu Vašu ďakujem.
    Ak by bolo pre Vás lepšie dám Vám svoj email - kanisovaj zavináč gmail.com

    Ďakujem Jana.

    OdpovědětVymazat
  65. Skvělý článek.
    Já používám masku z lichořeřšnice.
    Používá se spíše vnitřně, ale jako ntiseptikum působí dobře i zevně.
    Já ji vyrabim přímo z rostliny v hmozdiri :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jak se to vyrábí? Lichořeřišnici mám také k dispozici...

      Vymazat
  66. Dobrý den :),

    děkuji Vám za Váš super článek!
    Mám na Vás takový dotaz, chtěla bych se Vás zeptat ohledně kombinace : roztok boraxu + mýdlo se sírou (příp. ichtamolem) + krém se zinkem, týká se to boraxu, kolika procentní roztok boraxu asi aplikovat? Dále se týká praxe, tak nevím, zda jsem dobře pochopila jak postupovat pi této kombinaci. Je to tak, že si potřu obličej roztokem boraxu, namydlím mýdlem, smyji a nanesu zinkovou mast?

    Dále bych Vás chtěla poprosit o radu s mýdlem, zda je lepší obyčejne sírové mýdlo, či jsem ještě objevila mýdlo: 8 % přírodní krémové mýdlo s ICHTIOLEM + SÍRA + ZINEK?

    Moc Vám předem děkuji za odpověď a hlavně za Váš čas.

    Přeji pěkný zbytek dne.

    S pozdravem Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mýdlo ICHTIOL + SÍRA + ZINEK zní mocněji než obyčejné sírové mýdlo. Mýdlo potřebuje nějaký čas aby pracovalo. Může mu být dáno pár minut nebo i několik hodin. Chce to trochu experimentování, nemyslím, že znám tu nejlepší metodu ze všech. Mýdlo může být nápomocno k vpravení boraxu či zinkové masti.

      Zkusil bych to mocnější mýdlo a opatrně, není cílem kůži přesušit. Někdy méně znamená více.

      Vymazat
  67. Díky moc za tento web. Dva roky jsem se pídila po své "diagnóze", která mi zůstala po velké alergické reakci na vlasový přípravek. Po té, co jsem si sama diagnostikovala Rosaceu a nechala si tuto diagnózu pouze potvrdit /ano, v tomto stavu je naše odborné lékařské společenství/ jsem se začala orientovat v problematice možné 'léčby' a to hlavně na stránkách v jazyce anglickém. Naštěstí mám sofistikovanou kožní, která na moji formu zavrhla ATB vnitřní i vnější a doporučila pouze najít léčebnou kosmetiku, takže jsem se vyhla výše zmiňované anabázi nefunkční ATB léčbě. Musím uznat, že tento web předčí svojí užitností veškeré nejrozsáhlejší americké weby založené růžovkou postiženými a já jsem hrozně ráda, že jsem ho našla. Momentálně používám zelený čaj s acylpyrinem a pleť se rapidně zlepšila. VELKÉ DÍKY ZA VÁŠ ČAS A OCHOTU, SDĚLOVAT VÝSLEDKY SVÉHO LETITÉHO ZKOUŠENÍ, STUDIA A BÁDÁNÍ. BTW - citace léčby uvedené na tomto webu jsem našla na dvou webech českých kožních lékařů. Pokud by jste chtěl stránky přeložit do AJ, ráda budu k dispozici a přeložím, jako poděkování za Vaši solidaritu. Doufám, že Vy už máte svůj 'boj' odbojován a všech takto stiženým přeji hodně pokroků a snad někdy i úplné vyléčení. Zdraví Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrea prosím vás ten čaj a acylpirin ako užívate? Ďakujem Sylvia

      Vymazat
    2. To Unknown - každý večer a ráno místo pleťové vody čerstvě uvařený čaj. Původně jsem každý večer používala čaj s rozpuštěným Ac., ale teď již jen ob den. Nanést jako pleťovou vodu, cca. 10 min počkat a namazat krémem který používáte. Mě vyhovuje Panthenol pěna.

      Vymazat
  68. Jinak přidávám svůj postup v 3 roky trvajícím boji s post-alergickou rosaceou. Po alergické reakci masivní začervenání pokožky hrudníku a okolí vlasové časti. Vzhledem k bezradnosti lékařů /kožních i ostatních/ postupné zhoršování a přidružilo se akné kolem ušních lalůčků, postupně i v obličeji. Po 14 dnech hospitalizace u Sv. Anny žádná diagnóza. Přidaly se otoky tváří, červené oči a zhoršené vidění. Následovala rezignace na lékařskou pomoc a 2 roky googlení v angličtině. Po dvou letech jsem nabyla dojmu, že je to růžovka, zajela se specialistkou, která mi potvrdila, že jsem učebnicový příklad. Poté nastala péče o pleť v režimu diagnózy - pleťová maska z Nového Zélandu zn. Honevo /pokud by někdo chtěl, zbyla mi dvě balení/ cca. 2 měsíce s výsledkem mírného zlepšení stavu, následovala Kittlova mast se sírou cca. 10 dní - katastrofální zhoršení a popálení kůže na obličeji i hrudníku, ale po oloupání kůže výrazné lepšení, nyní Zelený čaj s acylpirinem, krém PyratineXR na den s ochranným faktorem, na noc klasický krém. Momentálně jsem ve fázi výrazného zlepšení jak očí, tak kůže, ale slunce mi stále dělá problém, kávu piju ve velkém, ale ne horkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak právě jsem vyzkoušel Kittlovu mast. Po 4 dnech aplikace dnes zásadní zhoršení - pálení obličeje, nové zánětlivá ložiska - takže nemám odvahu pokračovat. Pokud funguje, že po 2 týdnech zhoršení pak nastává zlepšení - budu to muset načasovat na nějaké období kdy prostě ty 2 týdny nepolezu moc mezi lidi. To zhoršení je opravdu náročné. No, jsem opravdu zvědavý a až se do toho znovu pustím, budu informovat......

      Vymazat
  69. Trpím na podkožní akné . Mega velký boláky pouze na bradě. Jsou tvrdé a oteklé. Bojuji s tim již 6 let a žádná léčba mi nikdy nezabrala. Může být i tento problém způsoben demodexem ? v jiných částech obličeje mám sem tam nějaký pupínek..ale brada je katastrofa. Předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko soudit na dálku. Napadá mě v tomto případě zkusit DMSO s nějakým esenciálním olejem nebo s boraxem. Odkazy/komentáře jsou v článku.

      Vymazat
  70. Milý Michale,

    je mi jasné, že Vy jako muž s tím nebudete mít osobní zkušenost... :)) Ale nesetkal jste se při sbírání materiálu s informací, jak působí hormonální antikoncepce na demodex? Zkusila jsem za posledních 10 let, co s akné bojuji, taky už snad vše. Jediné, co pomohlo, byla právě HA. Ale vím, že ta neléčí příčinu, jenom akné po dobu braní "schová". No a po zjištění, co je to za svinstvo a vysazení, se vše vrátilo a z akné jen na obličeji ho mám i po zádech, hrudníku a krku.

    Budu každopádně zkoušet Vaše recepty jak demodex vymítit, tohle mě napadlo spíš jen pro zajímavost. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nevím, zda na to vubec jeste odpovis, ale byla bych moc ráda. Jak jsi dopadla po vysazeni HA s pleti? Mne se to ani ne po 3 letech nedari, plet hruza, hlavne podel celisti na obou stranach brady. Pomohlo ti neco z teto lecby? Diky moc za odpoved...jsem uz zoufala :/

      Vymazat
  71. Zdravím,zkošel někdo chytrou houbu?

    OdpovědětVymazat
  72. niacinamide lze zakouit na strankach theordinary - ja to pouzvivam a pomohlo mi to vyrazne s akne :)
    take Azelaic Acid Suspension mi pomohl :)
    Bohuzel to nevylecilo zccela acne ale je to minimalne 85% lepsi :)

    Pomohl by ichtoxyl na bolave hluboke bedary ?

    Dekuji za moc zajimavy clanek! :)

    OdpovědětVymazat
  73. Zdravicko,moc vam fandim,co jste dokazal vsechno kolem toho zjistit a obetovat tomu tolik casu i pro ostatni lidi, mel bych otazku co by mohlo nejlip zabrat na ruzovku a akne,mam casto cervenou tvar,Kozni neni schopna neco vymyslet, jsem ochotny i tomu obetovat nemale penize, jen at vypadam zase jako clovek, dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím náhodou jsem si všiml vašeho komentáře, nedalo mi to nezareagovat tak za 1. nic nezaručuji, za 2. nic za to nechci, ale můžu poradit. Klystýr, koloidní stříbro, vilcacora, jablečný ocet, hodně pít, ubrat sladkého, jak by nepomohlo, tak bych zkusil mms, cds, mms2 pomalu postupně opatrně a radil bych se na upramene.cz.

      Vymazat
  74. Je to zřejmě chronická nemoc, možná vrozená, nebo stresem vytvořená .Jediná léčba to nechát být a i tak to může trvat i 3 týdny, než se to místo zahojí. Záleží vše na tom jestli byl pupínek porušen. Být trpěliví, pupínky nevytlačovat, bojují tam bíle krvinky se zánětem a když je vytlačíte, tak boj prohrají a zánět se jenom rozšíří dál. Po té začíná vše znova. Je to něco jako opar. Nejlepší lék je imunita. Pokuď i to nezabírá tak antibiotika (Zinerit), ale stejně se to bude vracet. Podkožní bulky jsou také plné bílych krvinek, které tam pouští jednosměrně tkáň, která se vytvoří kolem zánětu. Nejlépe chirurgicky odstranit.

    OdpovědětVymazat
  75. Konečně před měsícem jsem sehnal RUBORIL M .Používám 2 měsíce a nádhera bez problémů-ýýdné záněty ani začervenání.Je nutno brát pravidelné.Nevynechat an i den ,pak ůčinkuje.

    OdpovědětVymazat
  76. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  77. Nikdo tu ještě nepopsal jednoduchou diagnostiku. Takže zde je:

    Potřebujete k tomu mikroskop. Stačí levný čínský kapesní mikroskop (za necelou stovku z Číny nebo za dvě z tuzemských obchodů), mikroskopické podložní sklíčko a krycí sklíčko (v nouzi dvě tenká sklíčka).

    Vytlačíme maz z vnitřku pórů, třeba pomocí očka na akné, nebo nehtem, a trochu naneseme na podložní sklo. Pro popisovanou metodu je třeba brát maz z nezanícených pórů. Kápneme trochu řídkého oleje (velmi málo, ideálně zlomek kapky), přiklopíme krycí sklíčko, a trochu přitlačíme, aby se olej rozlil přes vzorek, a pošoupáme, aby se vzorek rozmázl po větší ploše (nepoužíváme prst, jinak budeme pozorovat otisky svých prstů). Dobré je, když olej nevyteče ven.

    Nyní můžeme začít pozorovat. Sklo stačí držet v ruce, a mikroskop na něm. Dobré je namísto vestavěného světla použít světlo jdoucí odspodu zboku.

    Pokud se při pozorování objeví pevné podlouhlé objekty, zkuste větší zvětšení. Pokud to má na jednom konci čtyři páry nožiček a kusadla, přesně jako na obrázcích, je to téměř určitě trudník (demodex). Pokud začnete pozorovat brzy po odběru vzorku, možná to sebou ještě bude mrskat a mávat nožičkama.

    Samotné nalezení trudníka ještě nic neznamená; má ho spousta lidí. Řešit bychom to měli, pouze pokud máme příznaky uvedené v článku, či nalezneme stovky trudníků v malém vzorku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže trudníky nemá každý?

      Vymazat
    2. Nemá je každý.

      Studie z 60. let uváděla, že zhruba každý pátý, dnes se uvádí, že každý desátý.

      Vymazat
  78. Zdravím,
    moc bych Vám chtěla poděkovat za tyto stránky. Je mi 26 let a akné se mi objevilo na bradě a jeho okolí a už se mi tak 2 roky motá stále dokola. Příčina nezjištěna. Kožní lékaři léči od stolu a věta: tak se Vám objevilo akné už mně unavuje. Nezabírá mi z jejich léčby (skinoren, zineryt, azytromycin, benzoperoxid, akneroxid a jiné) vůbec nic. Tak jsem se rozhodla ukončit spolupráci s kožními "lékaři" a vydala se na vlastni cestu. Zjišťuji informace a Vaše stránka mi teď hodně pomohla. Aplikuji sudocream a na to sírové mýdlo nechám zaschnout a po nějakém čase opláchnu. Musím říct, že už i toto se jeví velmi dobře! Tvoří se mi až takové cysty pod kůží :/ Pasta s ichtamolem je taky vyborna! Chtěla bych se Vás přeci jen zeptat, je mi jasné že bude síra vysušovat pleť je možné jako hydratační krém použít např. čisté bambucké máslo? Nebo co by jste třeba ještě doporučil mimo cold krému? Obyčejný hydratační krém? Moc Vám děkuji za všechno, co jste zde uvedl. Zdravím Martina

    OdpovědětVymazat
  79. Ahoj, chtela bych moc podekovat za tento skvely blog. Vsechno co je to uvedeno me prinutilo se zamerit na demodex vic. Trpim na akne uz dvacet let od svych trinacti. Lecila jsem to vsemi moznymi zpusoby, nekdy uspesne, vetsinou ne, ale vzdy byl ucinek pouze kratkodoby. Pred rokem, kdy jsem se zacala vic zajimat o demodex (to uz snad bylo posledni, na co jsem se nezamerila), jsem se zacala lecit podle ruznych tipu a rad, a konecne muzu rict, ze uz nekolik mesicu je moje plet mnohem lepsi a uz se mi nedelaji celoplosne zanety.
    Proto se chci taky podelit o svuj pokrok :).
    - Predevsim. Dulezite je se na problem zamerit velmi komplexne. V mem pripade to znamenalo, ze jsem sla na vysetreni jater, krve, atd. Vse v poradku. Dale na imunologii mi zjistili, ze mam slabsi alergii na roztoce a horsi imunitu. Zacala jsem brat Ribomunyl a vitamin D. Taky je hrozne dulezita hygiena. Musi byt az extremni. Takze: 1. Minimalizovat kontakt se zviraty a lidmi s postizenymi oblastmi. Nesahat si na oblicej, 2. Kazdy den cistit mobil a nejlepe ho drzet hodne daleko od obliceje, 3. Menit kazdy den povleceni (hlavne polstar) nebo (to delam ja) projet kazdy den pred spanim velmi horkou zehlickou, 4. V zime (to se mi plet vzdycky zhorsila) prat kazdy den saly, nebo (co jsem zacala delat) posprejovat kazdy den saly a kapuce antibakterialnim sprejem, 5. Cetla jsem, ze chlor plet zasazenou demodexem zhorsuje, takze ted v koupelne mam filtry.
    - Cisteni pleti. 1. Nejdriv jsem pouzivala kombinaci zinkova mast + sirove mydlo + jarischuv roztok (to se mi plet zacala hodne zlepsovat), 2. Protoze se demodekoza oficialne leci pouze v Cine a Rusku, tak jsem si v Praze pres ruske forumy nasla dermatolozku z Ruska. Ta mi dala roztok benzylbenzoatu, ktery pusobi na ruzne druhy roztocu. Tim jsem vynechala cisteni podle bodu 1. Roztok jsem pouzivala nekolik tydnu a plet se vycistila uplne, 3. Po benzylbenzoatu jsem si na cisteni objednala cistici gel od jedne americke znacky (nechci uvadet konkretni nazev, aby se to nesmazalo, takze napisu, ze v ceskem prekladu to zni jako Paulina volba :) ). Obecne s obsahem kosmetickych pripravku se u demodexu musi velmi opatrne, protoze je hodne slozek, ktere pro demodex slouzi jako potrava. Proto jsem si nechala ingredience schvalit doktorkou. Po umyti obliceje pak nanesu par kapek tea tree oil s arganovym olejem. 4. Od zacatku jsem u stejne doktorky podstoupila i mezoterapii, kdy mi do obliceje vpichuje roztok z retinolu, vitaminu B5 a kyseliny glykolove. Chystam se na ctvrtou proceduru. 5. Od podzimu se chystam na chemicky peeling, ktery mi plet jeste vic procisti a zlepsi i stav jizvicek.
    - Pro holky. Cetla jsem hodne nazoru, ze behem lecby demodexu se nesmi pouzivat dekorativni kosmetika. V mem pripade by me to ani nenapadlo, takze jsem si precetla, ze na demodex je dobra i kyselina salicylova, ktera je soucasti nekterych makeupu. Ja kupuju korektor i makeup od jine americke znacky z anti-blemish rady, a super, zadne zhorseni.
    - Pri demodexu by se nemela pit rozpustna kava. Hodne dobry je naopak zeleny caj. Taky prej demodex nesnasi velmi nizke teploty, proto se doporucuje kryoterapie. V tomto pripade bude mit dvoji ucinek: 1. zvysi imunitu, 2. zahubi roztoce. Ja jsem to zatim nepodstoupila, ale mozna to zkusim. Btw, projizdet postizena mista kostkou ledu bude mit nulovy ucinek, musi se proste do kryokomory.
    Myslim, ze to je snad vsechno. Preju vsem uspesnou lecbu a brzke uzdraveni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, mohla bych vas poprosit o kontakt na pani dermatoložku?? Budu vam nejvíce vdecna :)))!!! Kdyz sem nebo na cislo 775 427 547. Moc moc dekuji!!!

      Vymazat
  80. Tak uz jsem si u lekarky vybojovala ivermectin (soolantra) a musim rict, ze si mi to o 30% behem jednoho tydne zlepsilo. Stehuje se na jina mista, coz doufam, ze je spravny postup. Pouzivam sirove mydlo a sirovou mast. Toz jsem zvedava jestli tento hnusny boj konecne vyhraju. Chci svoji plet zpatky. Vsechny zdravim. A zajimalo by mne, zda jste vylecily? :)

    OdpovědětVymazat
  81. A jeste bych se rada zeptala, meli jste nekdo zdurele lymfaticke uzliny na krku? Docela s tim bojuji, az mi to takz. retizkuje.

    OdpovědětVymazat
  82. Úžasné poznatky. Vyléčil jsem si vyrážku sám a teď pomáhám i ostatním chudákům, co jim lékaři na akné dávají antibiotika nebo kortikoidy. O demodexu jsem také nevěděl, až mě na něj upozornil kamarád zvěrolékař. Pak už přišel jen tento blog a bylo vše jasné. Začal jsem se hodně i věnovat Boraxu, DMSO, MSM a ostatním sirným sloučeninám. všechny informace o těchto úžasných látkách, které jsem nasbíral asi za 2 roky, jsem uložil na webových stránkách https://www.lekarenskypetrolej.cz/borax-vysvetleni/včetně různých videí a návodů k užívání. Já používám na demodexe sírovo-zinkový krém, pak nanesu zinkovou pastu a přetřu DMSO 50%. Ten zanese všechny látky hluboko do kůže a způsobí smrt demodexe. není to ale běh na krátkou trať. Demodex se totiž téměř vždy snaží utéci na místa, která nejsou ošetřovaná. Nyní si pořizuji na doporučení veterináře mikroskop, abych mohl odebírat stěry a diagnostikovat demodexe na 100%, jak to dělají veterináři. Lidé totiž většinou nechtějí moc věřit tomu, že mají nějakého roztoče :-) Čínané na tohoto roztoče už vyrábějí také krémy, které se dají na eBay koupit. Je to XFML krém a ZZ krém. Také se velmi připojuji k poděkování za tyto úžasné poznatky a snad jsem také trochu přispěl do mlýna :-)

    OdpovědětVymazat
  83. Ahoj Michale. Velký respekt k odvedené práci. Zrovna se zabývám ivermectinem, růžovkou atd. a narazila jsem na netu na článek uznávané dermatoložky. Informace v něm korespondují s Tvým textem a přináší i další info, tak přikládám link https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2018/01/02.pdf Na základě fotografií v tom článku jsem si uvědomila, že ne všechno, co jako akné vypadá, musí akné být. Zvláště u kožních nemocí platí, že mají mnoho rozmanitých projevů a třeba 2 různá onemocnění si mohou být velmi podobná (pak je důležitá diferenciální diagnostika, pokud to jde). Proto je ideální stanovit správnou diagnózu na začátku léčby. Mějme na paměti, že v průběhu času + po aplikaci přípravků se původní vzhled kůže (projevy na ní) mohou měnit a pak je složitější určit diagnózu. Než začnete cokoliv dělat, vyfoťte si původní stav kůže, všechna místa, kde to máte (může být typické pro konkrétní onemocnění) a třeba dokumentujte v časových intervalech měnící se vzhled. Může pomoci při konzultaci s lékařem. Pokud víte, že jste alergik, nebo máte citlivou kůži, cokoliv nového (kosmetiku, přípravek) otestujte nejdříve na zdravé kůži). Na předloktí (blízko loketní jamky) naneste přípravek na plochu velikosti 10 koruny. Pokud se do 24 hodin neobjeví žádná reakce, můžete nanést na nemocná místa. Pokud dojde k zarudnutí/otoku/svědění...), kůži ihned omýt vodou a mýdlem – může to být alergická reakce. Přípravek už nepoužívat. No a na margo doktorů: Jeden se zajímá o pacienta víc, druhý skoro vůbec :(. Ale také hraje roli zkušenost (nemusí nutně souviset s délkou praxe). Ono totiž záleží i na tom, kdo se mu do ambulance dostane. Nějakou nemoc může třeba mít z knihy nastudovanou, ale v životě za ním takový pacient nepřišel. Jiný doktor mohl mít takových pacientů třeba 10. Tomu se to posuzuje úplně jinak. Všem Vám držím palce a přeji krásné dny. Dada

    OdpovědětVymazat
  84. Ahoj je rok 2019. Tento Blog bol zalozeny v roku 2010. Mozem sa spytat ci sa akne nevratilo Michal?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemohu říct že se nevrátilo, ale je trvale pod kontrolou. Jeho projevy jsou zhruba na 5 % toho co dříve. Každý den používám na obličej epsomskou sůl + borax, někdy s DMSO. Jednou za týden či dva k DMSO přidám ještě malou kapku esenciálního oleje.

      Vymazat
  85. Ahoj Michale:)
    Chtěla bych se zeptat, jestli jsem to, co je napsané výše, pochopila správně. Když tedy začnu likvidovat demodex (ať už antibiotiky nebo jakoukoli jinou léčbou), tak demodex může začít ustupovat a zalézat hlouběji do kůže a do uzlin, a to se může projevit třeba i lehce nateklým obličejem, nosem, bradou..? A to, že se stav v obličeji zhoršuje a třeba i rozrůstá na jiná místa, může znamenat, že léčba zabírá? Sama trpím dlouhodobě růžovkou v obličeji.
    Ráda bych se zeptala na pár dalších věcí ohledně léčby. Mohla bych poprosit o tvůj e-mail? Pokud ho tady nechceš zveřejňovat, přikládám svůj e-mail: 16912@seznam.cz.
    Budu Ti moc vděčná za jakoukoli odpověď! :)

    OdpovědětVymazat
  86. Dobry den Michale, moc rada bych se s vami zkontaktovala ohledně dalších otázek, prosím napiste mi na email : koh.kristyn@seznam.cz. Je to pro mne velice důležité, budu stastna kdyz se mi ozvete. Dekuji a preji Vam hezky den

    OdpovědětVymazat
  87. Ani se mi nechce věřit, že už to bude deset let, co vedu válku s demodexem díky tomuhle článku.
    Fun chvilka, mám potvrzenou demodikózu, ale stejně léčba veškerá žádná. Ichtamol, salycilová kyselina a kortikoidy. 🤦‍♀️moc jsem si nepomohla.
    Svět jde naštěstí dopředu a dá se nakoupit přes internet. Za mě doporučuju STOP demodex (ponechme stranou zemi výroby) s obsahem metronidazolu. Dá se sehnat přes Polsko a vyhnout se opravné celní tahanici ze zemí mimo EU.
    Celkově mýdla, soli, mastičky a různé srandičky z Polska za pár šušní v porovnání s cenami tady v lékárně. Sortiment někde jinde. První nákup mi tam přišel jak v jiném světě.
    Hodně pozitivní výsledek co se týče vlasů mi přinesla Sulsena, tedy šampony s disulfidem selenia, u nás opět jedině nehorázně drahý Dercos.
    Obličej se mi vyhojil už dávno, ale kolonie si vesele žila na ramenou, držena v jakémsi stavu polovyhubení. Střídalo se jen lepší-horší. Po novém útoku je to nulová fáze. Celá záda se dají popsat jako obří podhnisaný bolák, ale celkem rychle se hojí a nové se už nedělají.

    OdpovědětVymazat
  88. When it comes to dealing with common skin conditions like tinea versicolor, many individuals are seeking effective, Home Remedies for Tinea Versicolor that not only provide relief but also address the root cause of the issue.
    Home Remedies for Tinea Versicolor
    Organic Remedies for Tinea Versicolor
    Natural Ways to Treat Tinea Versicolor

    OdpovědětVymazat